Veterana Zdeneka Zemana (74 godine) srce je ponijelo i nije mogao odoljeti povratku na klupu Foggie, skromne ekipe iz grada smještenog u talijanskoj regiji Apulia s kojom je oduševljavao u Seriji A 90-ih. Zahvaljujući Zemanu, hiljade talijanskih fanova otkrilo je da postoji i život bez 'catenaccia' i da je fudbal sport u kojem se može uživati ​​u napadima. Čeh se četvrti put vratio u ekipu koja se nalazi danas u Seriji C (treća liga).

Lik koji je u historiju ušao s cigaretom koju je uvijek palio na klupi ostavio je debeo traga u Foggiji, s kojom će ponovo sarađivati sljedeće sezone. "Ovdje sam četvrti put i bit će to moje osmo prvenstvo u ovom timu jer, kako kažu, ovdje sam kod kuće", rekao je prije nekoliko dana tokom svog predstavljanja.

Priča o Zdeneku Zemanu (Prag, 12. maja 1947.) u Foggiji, timu koji predstavlja grad od 15 000 stanovnika, priča je o dolascima i odlascima. Prvi je put došao 1986. godine, kada je Pasquale Casillo, bogati napuljski poduzetnik koji je predsjedavao klubom u Serie C, naredio da se pronađe trener s revolucionarnim fudbalskim idejama za to vrijeme.

Zemanova mješavina zonske obrane, pritiska na leđa protivnika i maštovitih napada osvojila je predsjednika, a Zeman brzo nakon toga odlazi u tada moćnu Parmu.

Vratio se brzo, u sezoni 1989-90, kada je Foggia već igrala u Serie B. Zeman je klub doveo do prve lige uz pomoć nezaboravnog napadača Giuseppea Signorija. Njegov moderni fudbal osvojio je Italiju, drski fudbal Zemanovog tima oduševio je talijanske navijače. Zeman je malo pričao, govorio je uglavnom na terenu.

U prvoj sezoni u Serie A bili su na devetom mjestu. U ljetnoj pauzi drugi veći i jači klubovi poharali su Zemanov tim. Otišli su mu Baiano (Fiorentina), Shalimov (Inter) i Signori (Lazio). Morao je opet započeti ispočetka s obnovljenom svlačionicom i mladim fudbalerima gladnima uspjeha.

Nova Foggia nije bila toliko dopadljiva ali Zeman ju je uspio zadržati u ligi i sezonu završiti na sredini tabele.

Bila mu je to zadnja sezona u klubu jer je u ljeto 1994. prihvatio ponudu Lazia da sjedne na njegovu klupu. To je bio kraj Foggije, u koju će se vratiti opet u sezoni 2010.-2011 ali nije tada se nije uspio plasirati u viši rang takmičenja.

Četvrti put se vratio prošle sedmice, nakon što od 2018. godine (Pescara), nije imao angažman. Vratio se s jasnim idejama i istim stilom koji gaji cijelog života. "Ovdje sam da igram lijep fudbal u nadi da će mi klub dati tim. Ne grupu imena, već igrače koji su gladni i žele doći do vrha. Ovo je osmo prvenstvo koje ću igrati u Foggiji, a to znači da se ovdje osjećam kod kuće, jer Foggia je puno značila za moju karijeru. "

Zeman je u Italiji trenirao Parmu, Messinu, Romu, Napoli, Salernitanu, Avellino, Lecce, Brescia i Pescara. Sada se vratio u Foggiu, klub koji najviše voli i u kojem je kao kod kuće.