Bivši iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad registrirao se kao kandidat za predsjedničke izbore u junu što je korak koji je već poduzeo na izborima prije četiri godine, ali njegova je kandidatura odbijena. Ahmadinedžad je bio iranski predsjednik između 2005. i 2013. i sada tvrdi da su ga "milioni ljudi" iz cijele zemlje zamolili da se prijavi i da će, ako ponovo bude diskvalificiran, oni koji donose takvu odluku "morati odgovarati pred ljudima i pred Bogom".

Okružen brojnim savjetnicima i sljedbenicima, Ahmadinedžad se pojavio u sjedištu Ministarstva unutarnjih poslova, drugog dana registracije kandidata za predsjedničke izbore 18. juna. "U slučaju da odbiju moju kvalifikaciju, obavještavam da ne odobravam izbore i neću glasati na njima", rekao je Ahmadinedžad u video zapisu objavljenom na njegovom Instagram računu.

Također je kazao da je "situacija u zemlji ekonomski i politički vrlo teška" te da je zbog lošeg upravljanja stanovništvo izgubilo iluziju sudjelovanja na izborima i "distanciralo se od sistema".

"Laž, organizirana korupcija i licemjerje. Vjerska, politička i ekonomska aristokratija razočarala je ljude", rekao je.

Po izlazu iz Ministarstva unutarnjih poslova, bivši se predsjednik popeo na ogradu pozdravljajući desetine svojih okupljenih pristalica, koje je policija kasnije rastjerala.

Na posljednjim predsjedničkim izborima 2017. godine, na kojima je Hasan Rohaní ponovno izabran, Ahmadinedžad se također registrirao kao kandidat, što je stvorilo određene kontroverze. Vrhovni vođa, Ali Khameneí, savjetovao mu je da to ne čini jer bi to stvorilo "bipolarno društvo koje je štetno" za zemlju.

Otkako je Ahmadinedžad napustio predsjedničku dužnost 2013. godine, nekoliko njegovih glavnih saveznika optuženo za korupciju, zatvoreno ili im je zabranjena politička aktivnost, dok je bivši predsjednik oštro kritizirao pravosuđe.

Vijeće čuvara stavilo je veto na njegovu kandidaturu za predsjednika 2017. godine, što bi se moglo ponoviti I ove godine.

Postupak registracije za predsjedničke izbore otvoren je u srijedu kada se ukupno registriralo 57 ljudi. Ova faza završava u subotu i od tog dana se nastavljaju ocjenjivanja ​kandidature i kvalificira se one ličnosti koje se smatra optimalnim za dužnost predjenika a njihova će imena biti objavljena 26. ili 27. maja.