"Čudno je to što si živ." To mu je prije nekoliko desetljeća rekao njegov porodični liječnik. Od tog trenutka Ozzy Osbourne je često bolnički pacijent. Pad sa ATV-u u kojem je slomio ključnu kost, sedam slomljenih rebara, upala pluća, još jedna nesreća koja mu je oštetila kičmu...

Nakon što je četiri puta otkazao turneju No More Tours 2 Ozzy Osbourne (Birmingham, Engleska, 74 godine) odlučio se trajno povući s turneje. Objavio je na svom Twitteru izjavu koja počinje ovako: "Ovo je vjerojatno jedna od najtežih stvari koje sam ikada morao podijeliti sa svojim vjernim fanovima" i nastavlja: “Kao što svi znate, prije četiri godine imao sam tešku nesreću u kojoj sam oštetio kičmu. Moj jedini cilj tokom ovog vremena bio je vratiti se na pozornicu. Moj glas je u redu. Međutim, nakon tri operacije, tretmana matičnim stanicama, beskrajnih fizioterapija i, nedavno, inovativnog tretmana, moje je tijelo još uvijek fizički slabo.”

Muzičar u tekstu priznaje da nije "fizički spreman za putovanje" i dodaje: "Nikada nisam mogao zamisliti da će moji dani na turneji ovako završiti."

U septembru 2022. Osbourne je objavio svoje novi album, Patient Number 9, odličan album na kojem je sarađivao sa brojnim zvijezdama, tu su Eric Clapton, Duff McKagan (Guns N' Roses), Robert Trujillo (Metallica) i Chad Smith (Red Hot Chili Peppers). Na albumu je i nedavno preminuli Jeff Beck. Još jedna od gostujućih zvijezda na albumu je Tomy Iommi, njegov partner iz dana Black Sabbatha, grupe u kojoj je Osbourne započeo svoju karijeru.

Osbourne je jedan od temelja nastanka heavy metala. Kasnije je otišao u solo vode a ponovo se pojavio 2000-ih kao televizijska zvijezda i pionir reality TV-a sa serijom The Osbournes.

Od osamdesetih ga je uvijek u stopu pratila pratila njegova supruga, strastvena poslovna žena Sharon Osbourne, njegova menadžerica i njegova spasiteljica: ona je bila ta koja ga je spasila od ovisnosti o drogama i alkoholizma zbog čega mu je liječnik i rekao da je čudo što je uopće živ.