Visoka komesarka Ujedinjenih nacija za ljudska prava Michelle Bachelet saopćila je da je potvrđeno da je u građanskom ratu u Siriji ubijeno više od 350.000 ljudi, a da je stvarni bilans ubijenih daleko veći od toga, javlja Anadolu Agency (AA).

Komesarka Bachelet obratila se učesnicima 48. zasjedanja Vijeća UN-a za ljudska prava koje broji 47 zemalja članica i tom prilikom je govorila o ratu u Siriji koji traje već duže od deset godina.

Pozdravivši napore i trud ograničenog broja lica i institucija koje rade na dokumentiranju bilanca stradanja u sirijskom ratu, Bachelet je kazala da je ta statistika izuzetno važna sa aspekta omogućavanja procesuiranja odgovornosti i sa aspekta očuvanja sjećanja na žrtve rata.

Ona je kazala da se na spisku poginulih osoba u Siriji u periodu od marta 2011. do marta 2021. godine nalazi 350.209 imena.

"Za utvrđivanje tog spiska je praćena stroga metodologija. Spisak uključuje žrtve utvrđenog identiteta, datuma stradanja i sa određenih područja. Svi podaci koji ne sadrže ta tri elementa su izostavljeni sa spiska. Opsežno se radilo da se spriječi dupliranje nekih podataka", pojasnila je Bachelet.

Komesarka je dalje kazala da se na utvrđenom spisku ubijenih osoba u ratu u Siriji nalazi 26.727 žena i 27.126 djece.

"U Halepu je dokumentirano da je ubijena 51.731 osoba. Na periferijama Damaska je ubijeno 47.483, u Homsu 40.986, u Idlibu 33.271, u Hami 31.993 i u Tartusu 31.369 osoba", kazala je Bachelet.

Ona je također kazala da taj spisak ne uključuje sve žrtve rata u Siriji i da ga ne treba ni prihvatati kao takvog.

"Ovaj spisak pokazuje minimalni bilans koji uključuje potvrđene slučajeve i zasigurno nije kompletan. Mnogo ubistava u Siriji još uvijek nije dokumentovano", zaključila je komesarka Bachelet.