Društvo | 10.07.2022.

TUŽNA POVORKA

Potočari: Tabuti 50 žrtava genocida preneseni na rukama iz Fabrike akumulatora do Musale

Iz kruga bivše Fabrike akumulatora u Potočarima u večernjim satima do prostora Musale u Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari izneseni su tabuti s posmrtnim ostacima 50 identificiranih žrtava genocida počinjenog 1995. godine na području Srebrenice

R.I

Ovom tužnom činu prisustvovali su članovi porodica, građani i zvanice, a među prisutnima su i učesnici Marša mira koji su stigli oko 18 sati u Potočare gdje su odali počast žrtvama genocida, a sutra će prisustvovati dženazi i ukopu posmrtnih ostataka nedužnih žrtava.

Prethodno su u Memorijalni centar stigli učesnici ultramaratona Vukovar-Srebrenica, maratona mira Goražde-Žepa-Srebrenica, moto-maratona, kao i supermaratona i biciklističkog maratona Bihać-Srebrenica.

U Potočarima su danas prisutni brojni međunarodni i bh. zvaničnici, među kojima je i predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović koji se pridružio učesnicima Marša mira, odao počast žrtvama u Memorijalnom centru u Potočarima te posjetio izložbu “Majčina marama” posvećenu majkama Srebrenice.

Predsjedavajući Džaferović će sutra, zajedno s članom Predsjedništva BiH Željkom Komšićem, prisustvovati obilježavanju 27. godišnjice genocida i ukopu identificiranih žrtava.

U Potočare je sa učesnicima Marša mira Nezuk-Potočari stigao i premijer Federacije BiH Fadil Novalić. On se jutros pridružio učesnicima pohoda na početku treće, ujedno i posljednje dionice u Mravinjcima.

Ova dionica duga je 30-ak kilometara, a učesnici prolaze i Kameničko Brdo, gdje je 1995. godine u zasjedi ubijeno više od hiljadu civila, a isto toliko ih je i zarobljeno.

Novalić je kazao da je obaveza biti na putu kojim su prije 27 godina hiljade ljudi tražili spas za svoje živote, a mnogi od njih, nažalost, nisu u tome uspjeli.

Tabuti sa posmrtnim ostacima žrtava u Potočare su dovezeni u petak oko 16 sati, a sutra će nedužne žrtve naći svoj vječni smiraj u potočarskoj dolini bijelih nišana.

Do sada je u Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari ukopana 6.671 žrtva.

Stavovi koje zastupaju autori nisu nužno i stavovi uredništva. Nijedan dio ovog izdanja ne smije se umnožavati, kopirati ili na bilo koji način reproducirati i koristiti bez izdavačevog pismenog dopuštenja.

Povezani članci

Volim bosanski narod, Sarajevo je prelijep grad, ali bih se sada vratio u Gazu

ŽENA I MRTVO DIJETE: Palestinac Mahammed Salem dobitnik nagrade World Press Photo

PO NJEMU SE NIŠTA NEĆE ZVATI: "Pablo Escobar" ne može biti zaštićeni žig

U Ankari održana premijera dokumentarnog filma "Dokazi" o ratnim zločinima Izraela u Gazi