Evelin Trako – pola izvršni urednik Dnevnog Avaza, pola potencijalni izvršni terorist Avazovog konsultanta Fahrudina Radončića – jučer je prijetio redakciji portala Raskrinkavanje “da će ih raznijeti”. Ovaj novinarski bombaš, s potencijalom bombaša samoubice, svojedobno se javljao sedmičnom listu Stav sa željom da prebjegne. Njegov profesor s Filozofskog fakulteta u Sarajevu javio nam je tada da mu se stanoviti Evelin Trako nalazi u kabinetu i da želi prebjeći na slobodni teritorij, ali da mu moramo garantirati posao.

U ovakvim i sličnim slučajevima, jer nije Trako jedini koji nam je pokajnički plakao pred redakcijom sa željom da se izvuče iz “Radončićevog pakla”, nažalost smo morali zaključiti da nemamo infrastrukturu potrebnu da u kratkom roku izvršimo epidemiološku dekontaminaciju onih koji su od skora primili veliku količinu Fahro-virusa.

Zaraženi Evelin Trako je, dakle, nastavio svoj posao u Dnevnom Avazu i napredovao do pozicije izvršnog urednika. Jučer je, nezadovoljan ocjenom nekog teksta, redakciji Raskrinkavanja prijetio “da će ih raznijeti”. Iako je demantirao ovu tešku prijetnju, prijavljen je nadležnim institucijama.

Zanimljivo je da se ovaj skandal događa nakon niza Avazovih fabriciranih afera u kojima su izmišljali da je “KCUS tvornica smrti” a “Sebija Izetbegović masovni ubica građana”, zatim afere o akademskim referencama Sebije Izetbegović, pa do slučaja kada su konstruirali da Bakir Izetbegović “crta mete novinarima na čelo”. Poručivali su da “ko podržava prijetnje upućene Hadžifejzoviću, dabogda ga Sebija liječila, a Bakir štitio” te da “nakon novinara Izetbegović sprema represiju i napade na umjetnike”.

Prije nekoliko dana ponovo su u Avazu pokušali porediti Sebiju Izetbegović s Elenom Čaušesku i time indirektno pozivali na likvidaciju generalne direktoricu KCUS-a “po kratkom postupku”. U međuvremenu im je pred redakcijskim vratima gostovao Elvis Keljmendi, sin balkanskog narkobossa Nasera Keljmendija, koji je očito tražio neka svoja prava zagubljena kod Fahrudina Radončića, pa je morala intervenirati i kantonalna policija.

Radončić je sa Senadom Hadžifejzovićem uspio fingirati i neki oskudni građanski skup pred “Bosmalom” na kojemu su uglavnom dužnosnici SBB-a, redakcija Dnevnog Avaza i kvislinškog mu Raporta protestirali za slobodu novinarstva nakon prijetnji koje je Senadu Hadžifejzoviću uputio stanoviti Abdulah Hajdarević.

Iako psihički nestabilnog Hajdarevića, koji je pritom maloljetna žrtva rata iz Foče s anamnezom upućivanja prijetnji raznim novinarima i redakcijama, ni na koji način nisu mogli povezati s Izetbegovićima, konstruirali su da su ga upravo oni poslali da prijeti Hadžifejzoviću. Nevjerojatne konstrukcije posve se raskrinkavaju nakon što je Trako zaprijetio bombaškim napadom. Odnosno, istinski teroristi isplivali su u javnost. Oni postoje i javna su prijetnja. Riječ je o terorističkoj medijskoj grupi koja udruženo djeluje pod vodstvom Avazovog konsultanta Fahrudina Radončića.

Potpuno izgubivši svaki doticaj sa stvarnošću i bilo kakvom odgovornošću prema novinarskom zanatu, zapleteni u vesvese najgorih laži, ne čudi da je ova Avazova svakodnevna tvornica brutalnih neistina morala izgubiti svaki orijentir i na koncu završiti u ni više ni manje nego u ambijentu u kojem njeni urednici koriste rječnik svojstven teroristima.

Trakino “raznijet ću vas” prirodni je slijed onoga što svakodnevno proizvodi Avaz. Dakle, nije riječ o običnom pozivu na ubistvo, pozivu na likvidaciju pred streljačkim vodom ili u nekoj sačekuši, kao što je to bilo do sada – Avaz je napredovao do retorike kojom se koriste teroristi, bombaši (samo)ubice.

Na nadležnim je institucijama da ovu prijetnju prepoznaju, zauzadaju i sankcioniraju prije nego nekoga zaista raznese.