Aspemir, firma tenisera Rafaela Nadala, zaradila je prošle godine 11,4 miliona eura, 102 posto više u godinu dana. Nadal posjeduje ili ulaže u firme iz raznih sektora, poput sporta, nekretnina, hotela, obnovljivih izvora energije i posredovanja, čak je i producent nekih Netflixovih serija.

Nadal preko Aspemira kontrolira 20 kompanija. U ovom holdingu ključne su osobe njegovi roditelji, majka Ana María Parera i otac Sebastián Nadal. Promet holdinga također je porastao za 15%, na prihode od 20,75 milione eura u godini, 12,6 miliona dolazi iz inozemstva.

Glavna kompanija u holdingu je Centre Esportiu Manacor, u gradu Nadalova rođenja, Mallorci. Ova firma posvećena je sportskom iskorištavanju objekata i smještaja povezanih s Akademijom Rafe Nadala. Center Esportiu Manacor imao je promet od 19,7 miliona i ostvario dobit od 2,3 miliona.

Sportski centar koji Nadal ima u Manacoru služi kao mjesto za usavršavanje tenisača ali i za smještaj. Naprimjer, u apartmanima Rafa Nadal Residence boravak za dvije osobe u augustu sedmično stoji 2000 eura.

U svojoj dugoj karijeri španski teniser je osvojio 92 titule – od kojih su 22 Grand Slama – što mu je omogućilo da pospremi 123,8 miliona eura nagrada na turnirima. U tu zaradu niosu uračunati brojni reklamne ugovori sa kompanijama kao što su Kia, Movistar, Heliocare, Santander, Mapfre ili Nike.

Zarada sa turnira omogućila je brojna plodna ulaganja. Aspemir holding ima 229 miliona neto vrijednosti a među najpoznatijim firmama u koje holding ulaže je Mabel Capital u čijem vlasništvu ima 33,3 posto. Ova firma razvila je poslove sa luksuznim stanovima na Plaza de la Villa de París u Madridu i ima projekte u Costa del Solu, Portugalu i Kaliforniji (SAD). Također je vlasnik uspješnih restorana Tatel u Madridu, na Ibizi, Valenciji i još šest gradova diljem svijeta.

Mabel također ulaže u Komodo, produkcijsku kuću koja stoji iza muzičkog festivala Mad Cool ili serija koje se emitiraju na Netflixu.