Prošle su sedmice Bosnu i Hercegovinu, tačnije Kanton Sarajevo, posjetila dva doktora iz Turske, odnosno iz Američke bolnice u Istanbulu. Na poziv prof. dr. Harisa Vranića, ministra zdravstva Kantona Sarajevo, dva su dana u Sarajevu boravili specijalist interne medicine prof. dr. Bilgin Sait i infektolog doc. dr. Siran Keske, a u cilju, kako je javnosti predočeno, podrške i pomoći u borbi protiv oboljenja COVID-19.

U jeku pandemije, u najgorim danima za Sarajevo otkako se u Bosni i Hercegovini pojavio virus korona, svaka je pomoć dobrodošla ako je dobronamjerna. Nažalost, ovu su posjetu ministar Vranić i mediji naklonjeni “trojki” iskoristili za političke obračune, ponajviše za udar na KCUS i njegovu direktoricu Sebiju Izetbegović.

Da se iza svega krije nešto čudno, dovoljno govori činjenica što se u nekim domaćim medijima prvi put tako pozitivno predstavila turska podrški Bosni i Hercegovini. I to sve zbog dvodnevne posjete dvojice ljekara. Inače smo navikli da se za skoro sve što dolazi iz Turske jave dežurni analitičari iz istih tih medija da bace sjenu na nešto lijepo i pozitivno te pronađu način kako upravo zbog toga kritizirati Tursku. Tako je bilo i nedavno u vezi s vakcinama, prije nego što je Turska najavila donaciju od 30.000 doza, kada je Fadil Mandal u Dnevnom avazu kritizirao Tursku što nije donirala vakcine te njenu tokom pandemije velikodušno upućenu pomoć proglasio “skromnom”.

U istom tom Dnevnom avazu, odnosno na njihovom portalu, samo u dva dana pojavila su se čak tri teksta u kojima se hvali dolazak turskih ljekara, za koje se ističe da su “vrhunski stručnjaci”. Također, ljekari su zajedno s ministrom zdravstva Kantona Sarajeva Harisom Vranićom gostovali i na televiziji, gdje su bile upućivane samo riječi pohvale kako njima, tako i ministru koji ih je pozvao.

Ljekari iz Turske su, u ovom slučaju, najvjerovatnije samo kolateralna žrtva: niti su upućeni u situaciju u Sarajevu, niti upoznati s političkim namjerama i ciljevima onih koji su ih pozvali da dođu. Kako je i sam doktor Sait za medije kazao, on je preko prijatelja u Sarajevu, očito iznenađen pozivom, provjeravao je li zaista riječ o pozivu kantonalnog ministarstva ili o nekoj šali. Ta nedoumica doktora Saita sasvim je opravdana s obzirom na to da se ovakvi pozivi upućuju na drugi način.

Naime, ministar Vranić, kao predstavnik jedne državne institucije, zanemario je sve službene puteve koje bi trebali poštovati kada je u pitanju jedan ovakav poziv za podršku i pomoći od nekoga iz druge države. I sam ministar istakao je da je kontakt s doktorom Saitom tražio preko nekih domaćih TV kuća na kojima je doktor ranije gostovao, te je tako dobio njegov broj telefona.

Budući da je doktor Vranić ministar, mogao je službeno kontaktirati i našu Ambasadu u Turskoj ili ambasadu Turske u Sarajevu, a ono što bi bilo najispravnije jeste direktni kontakt s turskim Ministarstvom zdravstva. U ovom slučaju niko od spomenutih nije kontaktiran. Samim time, vrlo je lahko pretpostaviti da je ministar Vranić, prema nečijoj preporuci, želio pozvati isključivo spomenuta dva doktora, a ne bilo kojeg drugog vrhunskog stručnjaka kojeg bi turska država mogla poslati, uključujući i one koji su na osnovu svog iskustva i znanja kompetentniji da pomognu u vezi s trenutnom pandemijom.

Poznato je da je porodica Konaković u više navrata reklamirala, odnosno isticala predavanja i rad doktora Bilgina Saita i da su tokom vlastite borbe s koronom primali savjete ljekara iz Turske. Bilo bi žalosno pretpostaviti da ministar Vranić nije upoznat s načinom komuniciranja s institucijama drugih država pa je pretpostavka da ih je pozvao po nečijoj preporuci “manje bolna”.

Javnost je kroz medije saznala da je doktor Sait imao kontakte i online savjetovanje s Općom bolnicom pa je bilo logično da je doktore pozvala Opća bolnica, a ne sam ministar u ime Kantona. Za dva dana, koliko su boravili u Sarajevu, turski doktori uspjeli su obići sve pacijente u Općoj bolnici, razmijeniti iskustva te još i prohodati po Sarajevu, što se moglo vidjeti iz objava na društvenim mrežama. Stigli su i gostovati u medijima. U svakom medijskom nastupu njihovi domaćini isticali su izostanak posjete KCUS-u, te se u vezi s tim od turskih ljekara tražio i komentar. Doktori su opravdano govorili da su oni “samo musafiri i da ne znaju”, a lahko je zaključiti da je cilj tih pitanja bilo kritiziranje KCUS-a, a ne promocija ljekara. Pogotovo ne ljekara iz Turske, koje isti ti mediji kritiziraju skoro za svaku sitnicu.

U situaciji kakva trenutno vlada u Bosni i Hercegovini, a posebno u Kantonu Sarajevo, u kojem je najveće žarište zaraze, najmanje što je potrebno jeste opterećivati zdravstvo i stanovništvo populizmom i političkim igrama. U ovakvoj situaciji svi trebamo raditi na zaštiti zdravstvenih institucija i njihovih uposlenika, a ne stvarati dodatni pritisak na njihov rad. Zato je neshvatljivo kako je ministar zdravstva Kantona Sarajevo – koji je i sam doktor i koji poznaje važnost uloge zdravstva u trenutnoj pandemiji – mogao iskoristiti dolazak dvojice stranih ljekara za udar na bolnicu u kojoj se sve vrijeme liječi najveći broj oboljelih.

Osim toga, uvlačenje u ovakvu političku priču i Opće bolnice također je beskorisno zamaranje tamošnjih doktora. Sagledavši događaje iz dva dana posjete turskih ljekara, sve natpise u medijima i izjave ministra Vranića, dolazi se do zaključka da je poziv ljekarima bio ciljan, i to u političke svrhe, a da nije postojao nikakav konkretan plan podrške i pomoći našim bolnicama.