Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je večeras u Beogradu da je optimista kada je u pitanju nastavak Berlinskog procesa, kao i da je cilj da u integrativnim procesima učestvuje svih šest zemalja zapadnog Balkana.

Ona je na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem rekla da će se i svaki izabrani kancelar Njemačke zalagati za takav razvoj na zapadnom Balkanu koji uključuje Berlinski proces.

Merkel je istakla i da Evropska komisija i njen predsjednik Charles Michel imaju veliki interes u integraciji zapadnog Balkana i da će EK pratiti i sprovoditi i Berlinski proces.

Napomenula je da je Njemačka bila pokrovitelj Berlinskog procesa, ali da su se uključile i druge zemlje i da je optimista da će se on nastaviti.

Na pitanje kako gleda na inicijativu "Otvoreni Balkan" i da li su ova dva procesa komplementarna ili su jedan drugom konkurencija za zajedničko tržište zapadnog Balkana, ona je rekla da su možda tri zemlje našle drugu najbolju mogućnost, ali da je cilj da u proces bude uključeno svih šest zemalja zapadnog Balkana.

"Ne smije se desiti da se neke zemlje odvoje. Možda će doći do napretka, ali ne bih željela da neki imaju utisak da postoji poseban krug. Procesi moraju biti otvoreni. Ako tri zemlje kažu da žele napraviti neki korak, mora biti jasno da kada se javi četvrta zemlja, ona se mora uključiti. Uvijek moramo imati cilj da na kraju bude svih šest zemalja", istakla je Merkel.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je povodom inicijative Otvorenog Balkana da su vrata otvorena za sve koji žele da mu pristupe, prenosi Tanjug.