Pregovori su propali upravo zbog ovoga, Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH neće da pristane na reduciranje ovlasti Doma naroda Parlamenta FBiH, a predsjednik SDA Bakir Izetbegović, čini se jedini, neće da mu popusti.

O tome koji stav je ispravan danas sude građani na društvenim mrežama. U moru komentara teško je danas pronaći nekoga ko podržava Konakovića, i Čovića, odnosno stav da ne treba reducirati ovlasti Doma naroda. Među velikom brojem komentara izdvojili smo samo neke, od znanih i neznanih.

“Ako podržiš Čovića samo ćeš se politički zakopat. Ja sam sa 12 godina osjetila šta je UZP u Srednjoj Bosni na svojoj koži. Možda ti nemaš pojma šta je to”, stoji u jednom od komentara.

Drugi korisnik Twittera pita: “Nećete pristati da HDZ kroz Dom naroda izgubi mehanizam blokade u FBiH? Ništa novo, ipak ste prodali Mostar i Novi Travnik HDZ-u."

“Jedino što održava BiH i politički i ekonomski je Federacija, neshvatljivo je netražiti ukidanje alata za blokadu Federacije”, komentar je jednog korisnika.

Neki su opet primjetili pravopisne greške: “tip političara vodio bi Bošnjake, ne zna razliku između č i ć”, a drugi su opet Konakovića optužili za izdaju: “Reče Dino pa Novi Travnik i Veliku Kladušu preda ADeZeu i Fikretu Abdiću.”

“Ukratko, nakon što je jučer podržao ideju da se Čoviću garantuje fotelja u Predsjedništvu bez obzira na broj glasova, Konaković danas brani HDZ-ovo pravo da ima zadnju riječ u izboru vlade i svim zakonima u Federaciji. Ovoliko se za šahovnicu nije borio čak ni Damir Mulaomerović”, napisao je Haris Imamović na Twitteru.

Nakon ogromnog broja negativnih komentara, vrlo sličnih ovima navedenim u ovom tekstu, Konaković je pokušao da se ponudi argument za svoju raniju izjavu: “Kad ste vec svi dosli na moj profil, da vam kazem. Ustavni sud nije uvažio 95% apelacija Bošnjaka u RS-u. Od 20 usvaja 1! I to zagovarate i legalizujete? To vam dobar model?”

Na ovaj argument mu je odgovorio Irfan Čengić, član SDP-a, stranke koja je sa NIP-om u koaliciji u Kantonu Sarajevo: “To je problem US (Ustavni sud, op.a.), a ne VN (Vijeće naroda, op.a.). Isto tako u FBiH većina zaštita VNI (vitalni nacionalni interes, op.a.) su odbačene. DN (Dom naroda, op.a) za razliku od VN (Vijeće naroda, op.a.) omogućava blokade, i zapravo Čović i ne ide na zaštitu VNI nego koristi druge mehanizme DN. Zato u RS ne postoje fiktivni pojmovi kao 'legitimni' BHS. Ali puno je to pisati za twittera”.

Slično mu je objasnila i novinarka Edina Latif, vraćajući ga zapravo u školske klupe, gdje bi se naučio osnovnim pojmovima: ”Za početak treba znati razlikovati Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda RS i to je sudska vlast, od Vijeća naroda RS koje je zakonodavna vlast. U slučaju Doma naroda FBIH traži se egal sa Vijećem naroda RS.”

Zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice Dževad Mahmutović odgovorio je ovako: “Ovo nije tačno. U svim dosadašnjim zahtjevima, za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa, Vijeće za zaštitu VNI US RS je samo jednom prihvatio zahtjev Kluba Bošnjaka (Zakon o grobljima)."

“Pa upravo to, apelacijama Hrvati neće moći zaustaviti zakonodavni proces u FBiH ako Dom naroda bude kao Vijeće naroda kao što trenutno mogu jer se svaki zakon usvaja u Domu naroda. Šta je tu teško razumjeti?”, napisao je Ermin Zec

Vrlo konstruktivan prijedlog dao je jedan korisnik twittera kazavši “Dino, izađi s terena, pojačaj ekipu”, a drugi je dodao: “Bojim se da nisi dovoljno upoznat sa materijom."

“S tom ogromnom razlikom da HDZ bez ikakvog razloga blokira 95% zakona/odluka u FBiH, to čini čisto politički. Uspoređivati položaj i zahtjeve Bošnjaka u RS s namjernom blokadom FBiH od strane HDZ-a ima jedan cilj - ugoditi Čoviću", jedan je od komentara, dok se u drugom konstatuje: “Jedno se ispostavilo tačnim. Čovic je u Dini zaista dobio 'potpuno drugačijeg partnera za pregovaračkim stolom'.”

Ovaj komentar mogao bi biti neka vrsta zaključka: “Po Konakoviću je OK da glas Bošnjaka vrijedi manje i da se Bošnjacima treba ograničiti mogućnost biranja? Znači problem je što u Bosni živi previše Bošnjaka, što slavljenici genocida i UZP-a nisu uspjeli u mjeri u kojoj su htjeli da uspiju, pa im je sada problem previše Bošnjaka!”

Zato, poručuje jedan korisnik twittera: “Merhaba ti Fikrete Abdiću.”