"Odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine da naloži Komisiji za koncesije Bosne i Hercegovine rješavanje spornih pitanja između BiH i bh. entiteta RS u vezi s dodjelom koncesija za izgradnju hidroelektrana na rijeci Drini potvrda je opravdanosti stavova i zahtjeva Stranke demokratske akcije", navode iz ove stranke.

Dodjeljivanje koncesija za izgradnju hidroelektrana na rijeci Drini je, kako su ranije tvrdili, i kako je to Ustavni sud BiH potvrdio, odluka koju donosi država BiH, a ne niži nivoi vlasti. 

"Ukoliko Komisija za koncesije BiH ne riješi spor u roku od tri mjeseca, donošenje konačne odluke ostaje u rukama Ustavnog suda BiH odnosno države BiH, što definitivno osporava tvrdnje o postojanju bilo kakve nadležnosti entiteta za dodjelu koncesija na rijeci Drini", kaže se u saopćenju SDA.

Stoga, kako navode, odaju priznanje pravnom timu SDA na pripremi zahtjeva kojeg su zatim Ustavnom sudu BiH uputila 24 zastupnika Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. 

"Pozivamo vlast u entitetu RS da poštuje Ustav BiH i ustavne nadležnosti državnog nivoa vlasti, te da svoje politike kreira i provodi u ustavnim i zakonskim okvirima. Također, pozivamo vlasti susjedne Republike Srbije da poštuju suverenitet i unutarnje ustavne nadležnosti BiH, na što se Srbija obavezala potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma. Pregovaranje o realizaciji bilo kakvih projekata na rijeci Drini i njihovo zaključivanje može se voditi isključivo s institucijama države BiH", ističu u saopćenju za javnost iz SDA.