Kantonalni sud u Tuzli donio je osuđujuću pravosnažnu presudu za Švancer te joj je izrekao jedinstvenu kaznu zatvora zbog krivičnog djela udruživanje radi činjenja krivičnih djela počinjenog u sticaju sa krivičnim djelima zloupotreba položaja i ovlaštenja i prevara. Švancer mora vratiti 11.500 maraka stečenih prevarom, te jednom oštećenom nadoknaditi štetu od 5.000 maraka.  Stav je 2018. godine objavio svjedočenje bliskog saradnika SBB-ove potpredsjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH Vesne Švancer.

Svjedok (identitet poznat redakciji) nam je ispričao ono o čemu bruji cijela Zenica, odakle je Vesna Švancer; zna se da je Švancer na poziciju potpredsjednice Predstavničkog doma došla ravno iz zeničke kafane “Terc”, u kojoj je radila kao konobarica, dok nije kao kandidatkinja SBB-a ušla u Parlament. U trenutku kada je ušla u Parlament imala je godinu i po radnog staža i 45 godina života. Završila je Srednju ekonomsku školu i trenutno studira pravo na jednom privatnom univerzitetu. Brojni su Zeničani koji su na svojoj koži osjetili “cunami pravednosti” Vesne Švancer. Svjedok tvrdi da je ona oduvijek sklona prevarama, “nerijetko se dešavalo da dođe u butik, uzme odjeću, vlasniku kaže da će platiti i nikada ne plati, a tako je i s brojnim drugim radnjama”. No, to su sitne prevare, a ima i mnogo krupnijih, kao što su namještanje tendera, dijeljenje grantova iz budžeta potpuno neopravdano, zapošljavanje u javnim institucijama, prevare s nekretninama itd.

Svjedok nam je ispričao da je Vesna Švancer njemu pričala da se sastajala s Nerminom Džindićem, SBB-ovim ministrom energije, rudarstva i industrije, u njegovom kabinetu u Vladi Federacije BiH u vezi s jednim tenderom na koji se prijavila kompanija “N&G Plus” iz Tuzle, čiji je vlasnik Nermin Karasuljić, koji je bio kandidat SBB-a za Gradsko vijeće Tuzla. Nermin Karasuljić poznat je po “pravednosti”, bivši je policajac koji je suspendiran i koji je bio optužen zbog trgovine ljudima. Danas se bavi uvozom i prodajom rezervnih dijelova za motorna vozila. Da je članstvo u SBB-u “cunami razvoja”, pokazuje i činjenica da je Karasuljićeva firma nakon ulaska SBB-a u vlast postala dobavljač rezervnih dijelova sarajevskog GRAS-a, a ugovor koji ima s ovim javnim preduzećem vrijedan je više od 800.000 maraka. Karasuljić je bio čest gost u kabinetu Vesne Švancer, a naš svjedok tvrdi da je svaki put kada bi on došao Vesna izašla iz kabineta i dala 500 eura sekretarici da ih ode razmijeniti.

Osim toga, Švancer se bavila i prevarama s grantovima, koje ima pravo dodjeljivati kao potpredsjednica Predstavničkog doma. No, ona je od onih kojima je obećala dodjeljivanje granta kao uvjet tražila da joj moraju naruke vratiti dio novca. Zbog toga je uhapšena 2018. sa stranačkim kolegom iz Gračanice Saidom Kapetančićem. I ranije je od stručnih službi Predstavničkog doma bila upozoravana za nenamjensko trošenje sredstava namijenjenih za grantove. Naime, Švacer je dodjeljivala grantove pojedinim pjevačicama koje su zabavljale goste na zabavama koje je on organizirala novcem iz grantova.

Švancer je tokom svog mandata u Parlamentu uspjela, preko veza s drugim članovima SBB-a, zaposliti kćerku, zeta i saradnike. Kćerki je naštimala da se zaposli u BH Pošti iako nije ispunjavala kriterije, odnosno nije imala odrađen pripravnički staž. Zeta je zaposlila kao nastavnika u osnovnoj školi u Zenici, a ženu koja joj je vodila kampanju u Zenici zaposlila je u zeničku bolnicu kao kuharicu. Naš svjedok tvrdi da Švancer, s još nekoliko zaposlenika Elektrodistribucije Zenica, posreduje u zapošljavanju, a radno mjesto se plaća i do 30.000 maraka. Također, bavila se i zapošljavanjem u zeničkoj bolnici i policiji, kao i u Autocestama FBiH, odnosno svugdje gdje je to moguće izvesti preko SBB-ovih kadrova.

Spisak “pravednih” djela Vesne Švancer prilično je dug. Švancer je 2017. godine nepravomoćno osuđena na uvjetnu kaznu zbog prevare. Naime, Švancer je vlasnici stana koji se nalazi u Zenici lažno prikazala da će u njeno ime prodati stan te joj dati novac. Međutim, nakon što je vlasnica dala punomoć, Švancer je prodala stan za 19.800 eura te novac zadržala.

Svjedok nam je ispričao nekoliko detalja kako su funkcionirale te prevare. Budući da je Švancer navodno bila u ljubavnoj vezi s jednim zeničkim advokatom, predstavljala se kao njegova sekretarica, te je koristila i njegov pečat. Otišla bi u Srbiju ili Republiku srpsku, gdje žive zenički Srbi, i govorila im da ne smiju dolaziti u Zenicu i da će ih “neko napasti, ubiti”, pa bi bilo najbolje da njoj daju punomoć da ona proda njihove nekretnine. Ljudi bi povjerovali misleći da radi za advokata jer se predstavljala kao njegova sekretarica, a onda bi ona prodala stan i uzela novac sebi.

Nisu to jedine nekretnine koje su Švancer služile kao izvor bogaćenja. Svjedok ističe da je Švancer varala i sa “željezarskim stanovima”. Naime, postoji rang-lista za dodjelu stanova uposlenicima ”Mittal Steel Zenica” d.o.o. Švancer je iskoristila priliku da ljudima koji su, recimo, na dvadesetom mjestu rang-liste obeća da će ih progurati na drugo mjesto i da će ubrzo dobiti stan. Svjedok nam je ispričao slučaj jednog čovjeka iz Zenice, čiji identitet nije htio otkriti. Otac tog čovjeka bio je na rang-listi za dobijanje stana. Švancer mu je obećala da će dobiti stan, ali joj mora dati 13.500 maraka. Čovjek je otišao u banku, uzeo kredit i odmah, prema uputama Švancer, uplatio na račun u Raiffeisen banci iznos od 9.000 maraka, ostatak novca dao je Švancer naruke. Na kraju, stan nije dobio, novca nema, a on vraća kredit. Vesnin saučesnik u ovim nedjelima Nermin Sarvan, predsjednik stambene Komisije za željezarske radnike, optužen je za “primanje dara ili drugog oblika koristi”.

S obzirom na to da je Švancer poznato lice u sudnicama, kao uostalom i njen šef i mnogi drugi funkcioneri SBB-a, svjedoku je govorila da njoj sud ništa ne može i da je ona, kao potpredsjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, iznad suda. Dok se protiv nje vodio sudski postupak, redovno je izbjegavala pojavljivanje na sudu. Naime, dobro upućeni svjedok tvrdi da bi na dan ročišta otišla kod doktora Haruna Šestića, koji bi joj napisao opravdanje da nije sposobna da ide na sud jer mora mirovati iz zdravstvenih razloga. Opravdanje bi poslala faksom advokatu, a onda bi se cijeli dan šetkala po Zenici.

Listu nedjela zaokružit ćemo onim “sitnim”, kao što je korištenje novca građana za vlastite sitne ćejfove. Naime, Švancer je službeni laptop iz Parlamenta uzela i dala kćerki. Naš svjedok tvrdi ono šta je na svoje oči gledao; pošto Švancer ima besplatan ručak u Parlamentu, i hranu iz restorana spakira i odnese kući. Pa čak i vodu. S obzirom na to da joj Parlament plaća stan u Sarajevu, da ne mora stalno putovati za Zenicu, iznajmila ga je od stranačkog kolege, također zastupnika u Predstavničkom domu Muniba Jusufovića, kojem Parlament plaća kiriju od 400 maraka u Vesnino ime. Stan se nalazi u naselju Šip, a vodi se na ime Munibove kćerke. Munib je još jedan SBB-ovac koji je poznat u sudnicama, već je jednom osuđivan, ali nije nikada izdržao kaznu.

Poznata je afera u vezi s bojom službenog auta koji je dobila zastupnica Švancer. Međutim, i korištenje službenog automobila samo po sebi na nivou je afere. Naime, Švancer je službeni automobil koristila za privatne potrebe, ni brojna upozorenja da ga mora vratiti u garažu Parlamenta nisu urodila plodom, bacila je dva daljinska za otvaranje garaže kako bi imala izgovor da automobil ne vraća. Osim na stranačke skupove, službenim autom išla je i na more. Uostalom, šta se može očekivati od osobe koja sebi šalje fiktivne dopise za posjete stranačkim događajima kako bi mogla novcem Parlamenta plaćati spavanje i provode u hotelima širom Bosne i Hercegovine.

Sve ove prevare rezultirale su time da je Švancer skupila dovoljno novca, više od 300.000 maraka, te je, tvrdi svjedok, nedavno kupila stan u Sarajevu.