Srbijanski su mediji svojom šizofrenijom dočarali svima koji su bili suviše mladi da se sjećaju a žele znati kako je to izgledalo, početak '90-ih godina prošlog stoljeća i predvečerje srbijanske agresije na Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu.

U histeriji vezanoj za pokušaj Novaka Đokovića da ilegalno uđe u Australiju išlo se toliko daleko da se pozivalo čak i na oružje kako bi se branilo Đokovića, najsjajniju srpsku sportsku zvijezdu današnjice, skoro pa “Crvenu zvezdu” iz Barija 21. stoljeća. I to ne samo Đokovića nego i domovinu i staru majku i sve ostalo od svjetske zavjere protiv Srba.

Izvještavanje srbijanskih portala, od jarko žutih tabloida do rigidnih, profašističkih Novosti treba izučavati na studijama žurnalistike. Najsvjetliji primjer iz udžbenika srbijanskog iredentizma i mitologije o narodu iskovanom na nebesima, čeličenom u porazu na Kosovu Polju, a onda uskrslom u modernu naciju u romantiziranim televizijskim serijama Dragana Bjelogrlića.

Na Kosovu se tada, poput danas Đokovića, anđeo s neba ukazao knezu Lazaru da mu ponudi transcendentalni izbor: ili zemaljsko ili prolazno kao dobitak za nebo. Vođa Lazar je odabrao poraz, a s njime i nebesku slavu svom narodu. Kako tada, tako i danas, Srbi sebe smatraju nebeskim narodom.

Pripadnici nebeskog naroda koji su se privremeno spustili na zemlji i otišli na “privremeni rad” u Australiju, odnosno Melbourne, imaju jaku nacionalnu zajednicu, a Đoković to iskoristi da tamo svake godine proslavi Božić. Umjesto slave najsjajnijeg pravoslavnog praznika, ove godine smo imali demonstracije sa šajkačama, kokardama, trobojkama i tri prsta, a vatru su na teferiču naložili beogradski mediji utrkujući se ko će izbaciti više poganijih “vijesti”.

To je izvještavanje izazvalo reakciju. Kod običnog svijeta u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj koga ne zanima previše tenis, a gadi im se četničko amatersko pozorište u Melbourneu, sve je to izazvalo kontraefekt i simpatiju za australske vlasti koje su pokazale kako izgleda država.

Na zapadu je izazvalo prvo zbunjenost, a onda zgražavanje, a sve je rezultiralo time da se Đokoviću zabrani igranje na mnogim turnirima dok se ne vakciniše. Inozemnim je novinarima postalo jasno s kim imaju posla, no nebeski će portali to svakako okrenuti na drugu stranu, na priču o još jednoj “zaveri sveta” protiv nebeskog Noletovog reketa.