Peris Costumes sa sjedištem u Španiji popunio je prazninu u filmskoj i TV produkciji iznajmljujući kostime producentima širom svijeta. Između ostalog, iznajmili su odjeću i dodatke za popularne filmove i TV serije kao što su "Kruna" i "Prstenovi moći".

"Ovdje možete pronaći sve", kaže izvršni direktor Javier Toledo pokazujući široku lepezu kostima i dodataka – od oklopa do kaputa, mornarskih odijela i monaških haljina.

Svuda oko njega manekeni odjeveni u haljine iz 18. stoljeća stoje pored postera mnogih filmova na kojima je njegova kompanija radila posljednjih godina.

"Počinje ih biti mnogo", priznaje 63-godišnji preduzetnik čiji je posao baziran u Algeteu, malom gradu nedaleko od Madrida.

Otkako je Toledo preuzeo firmu prije 10 godina, posao se transformirao.

Ono što je počelo kao mala porodična firma koju su osnovali krojači specijalizirani za pozorišne kostime u gradu Valensiji na istočnoj obali 1856. godine, postalo je svjetski lider u iznajmljivanju kostima za filmsku industriju.

I to je priča o uspjehu, usko povezana s porastom giganata za streaming na zahtjev kao što su Netflix, Disney+ i HBO.

"Odgovorili smo na promjene koje su se dogodile na tržištu", rekao je on za AFP, posebno ukazujući na eksploziju popularnosti serija.

Kada je kupio kompaniju, Peris Costumes je imao samo desetak zaposlenih, svi sa sjedištem u Madridu, dok danas zapošljavaju 250 ljudi i imaju kancelarije i radionice u 15 glavnih gradova, uključujući Budimpeštu, Berlin, Pariz i Meksiko Siti.

"Tokom prve polovine godine bili smo uključeni u skoro 600 produkcija. A do kraja godine nadamo se da će ih biti više od 1.000", kaže direktorica marketinga Myriam Wais.

Među filmovima i serijama koje su odabrale kompaniju su brojne superprodukcije koje su vrlo zahtjevne u pogledu periodičnih ili fantastičnih kostima.

Bilo da se radi o "The Rings of Power", "Mulan" ili "Marco Polo", mnoge produkcije radije iznajmljuju kostime nego što ulažu u njihovu izradu.

"Pokušaj izrade kostima od nule je praktično nemoguć zbog vremena i troškova", kaže Toledo.

Kako bi proširio ponudu, Peris Costumes je posljednjih godina kupio milione haljina, šešira, parova cipela i uniformi od studijskih divova poput Warner Brosa.

"Ukupno imamo više od deset miliona artikala odjeće i dodataka", kaže Wais.

U drugoj prostoriji je radionica nakita, u kojoj je pohranjeno blizu 20.000 komada, uključujući dragulje koje je nosila Elizabeth Taylor u epu "Kleopatra" iz 1963. i papski krst koji je nosio Jude Law u seriji "Mladi papa" iz 2016. godine.

Oštećen ali nikad odbačen

Kod Peris Costumesa važi pravilo da se nikada ništa ne baca, čak ni ako se ošteti tokom snimanja.

"Imamo odjeljak koji se zove 'The Walking Dead' (Hodajući mrtvaci) u koji stavljamo sve što je polomljeno ili oštećeno, ali što bi se moglo ponovo koristiti", kaže Wais, a termin koji je naveo, odnosi se na TV seriju o preživjelima zombi apokalipse.