Kongres, koji je u ponedjeljak održao izbore za tu funkciju, nada se da će oživjeti slabašnu stranku s novim liderom nakon što je izgubio dva izborna ciklusa od Bharatiya Janata Partije (BJP) premijera Narendre Modija.

Uprkos promjeni na vrhu Kongresne stranke, BJP, koji zagovara tvrdo desničarski, nacionalistički stav, čini se da je u dobroj poziciji da osvoji treći uzastopni mandat na općim izborima 2024. Godine.

Kongresna stranka, koja postoji 137 godina, koja je pomogla da Indija dobije nezavisnost od kolonijalne sile Britanije, a potom decenijama dominirala politikom, dugo se zalagala za sekularnu politiku.

Kharge, 80-godišnjak sa najniže stepenice indijskog kastinskog sistema, smatra se odanim porodici Gandhi. On je velikom većinom pobijedio na stranačkim izborima, pobijedivši bivšeg diplomatu UN-a Shashi Tharoor.

Neelanjan Sircar, viši saradnik Centra za politička istraživanja, rekao je da je promjena na vrhu značajan korak za stranku.

"Ova simbolična promjena predsjednika je veoma važan trenutak za Kongresnu stranku", rekao je Sircar.

Nezadovoljni visoki članovi stranke posljednjih mjeseci osporili su rad stranke pod njenom privremenom predsjednicom, Soniom Gandhi, koja je preuzela dužnost nakon što je njen sin Rahul Gandhi podnio ostavku nakon poraza stranke od BJP-a na općim izborima 2019. godine.