Porodica Fride Kahlo zatražila je od brenda Puma da odustane od kolekcije sportske odjeće inspirirane tom umjetnicom. U pismu poslanom u petak, 22. jula, pravni tim koji zastupa Maru Romeo, slikarkinu pranećaku, daje njemačkoj firmi sedam dana da prestane promovisati odjevne predmete. Advokati su zaprijetili da će tužiti Pumu ako se kampanja ne završi.

"Dužni smo zatražiti da se suzdržite od učestvovanja, direktno ili indirektno, u bilo kojoj komercijalnoj inicijativi koja uključuje korištenje imena ili slike slikarke Fride Kahlo", stoji u pismu koje je potpisao Alfonso Durán, predstavnik porodice Kahlo. Kolekcija patika, majica i modnih dodataka lansirana je u saradnji s Frida Kahlo Corporation, panamskom firmom koja je osnovana 2004. godine za eksploataciju robnih marki povezanih s imenom Fride Kahlo.

Romeo, pranećaka Fride Kahlo, upletena je u pravni spor s kompanijom gotovo cijelo desetljeće. Ona posjeduje 49% udjela ali optužuje firmu da je “sistematski kršila” ugovor potpisan nakon osnivanja firme, dok korporacija tvrdi da je porodica “bez rezerve ustupila sva sadašnja i buduća prava koja je imala”. Obje strane optužuju jedna drugu da žele "zbuniti ljude" i preuzeti kontrolu nad brendom.

U pismu poslanom u petak, tim koji zastupa Romeo upozorava Pumu da su podnijeli najmanje dvije tužbe, jednu u Panami i jednu u Španiji, protiv korporacije Frida Kahlo. U prvoj porodica traži mjere opreza i imenovanje “sudske uprave” zadužene za odbranu njihovih interesa. U drugoj advokati traže "poništavanje bilo kakvog ugovora o saradnji ili koprodukciji" s korporacijom Frida Kahlo "u vezi s nepravilnom upotrebom slike i imena" slikarke.

Sporna kolekcija je dio Pumine inicijative She Moves Us koja se fokusira na osnaživanje žena. "Fridino umjetničko djelo i kultura ilustriraju priču o ženskom osnaživanju i nezavisnosti", stoji na Puminoj web stranici, koja takođe objašnjava da kolekcija "podiže stil i svrhu kroz tehničke dizajne i moćne mantre". Sastoji se od crnih, maslinastozelenih i svijetlozelenih odjevnih predmeta s izvezenim cvijećem.

Godine 2018. porodica je poduzela sličnu akciju protiv Mattela kako bi zaustavila reklamiranje lutke Barbie inspirisane Fridom Kahlo, vitke figure s pletenicama, odjevene u crnu košulju, plavu suknju i crveni šal. Prodaja je obustavljena u Meksiku, iako je lutka, ograničena serija, rasprodana u ostatku svijeta.