Stoga smo potražili kako ovakvu situaciju definiše Zakon o sukobu interesa, ali i i nacrt zakona kojeg priprema Vlada KS, piše portal klix.ba

Firma "Energogas" čiji je vlasnik Izet Forto u dva navrata je od početka pandemije dobila oko 20.000 KM u svrhu pomoći za prevazilaženje posljedica pandemije koronavirusa, a prije svega kao pomoć privredi za isplate dijela plata radnicima.

Spomenuta firma ima 11 zaposlenih te je prvo dobila nešto više od 6.000, a drugi put preko 13.000 KM. Zakon o diskriminaciji kaže da je spomenuta firma imala pravo da aplicira kao i sve druge firme te u tom dijelu nije ništa sporno.

Međutim, sporan je jedan detalj koji definiše Zakon o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH, a ta odredba je sastavni dio i Nacrta zakona o prevenciji i suzbijanju korupcije koji je utvrdila i Vlada KS krajem februara ove godine.



"Nosilac javne funkcije ne može glasati po bilo kojem pitanju koje se direktno tiče privrednog društva u kojem nosilac javne funkcije ili njegov bliski srodnik imaju finansijski interes", glasi član zakona koji definiše način postupanja izabranih funkcionera.


Ovo govori da se premijer Forto trebao izuzeti prilikom glasanja na sjednici Vlade KS i obrazložiti zbog čega se izuzima od glasanja.

Riječ je o dokumentu koji je dostupan i koji potvrđuje da je Vlada KS na 15. vanrednoj sjednici održanoj 19. februara 2021. godine donijela odluku o odobravanju i isplati sredstava za finansiranje dijela minimalne neto plate za mjesec juni i juli 2020. godine. Tu odluku je potpisao premijer Forto.


(klix.ba)