Nakon 88,70 posto prebrojanih glasova večeras do 22.15 sati Slobodarski pokret (Svoboda) predvođen Robertom Golobom ima 40 zastupničkih mandata u Državnom zboru (Parlamentu) Slovenije i sada je i definitivno jasno da je zvanično pobjednik današnjih parlamentarnih izbora u ovoj zemlji Evropske unije (EU).

Potom slijedi Slovenačka demokratska stranka (SDS) aktuelnog premijera Janeza Janše koja ima 29 zastupničkih mjesta.

Nova Slovenija će, prema dosadašnjim rezultatima, imati osam zastupnika, Socijaldemokrati, predvođeni Tanjom Fajon, sedam, stranka Ljevice četiri i nacionalne zajednice dva.

Prema dosadašnjim podacima, izlaznost je iznosila 64,5 posto.

Širom Slovenije danas je 1,7 miliona birača s pravom glasa na oko 3.000 biračkih mjesta glasalo za 90 članova Državnog zbora.

Na devetim parlamentarnim izborima od samostalnosti Republike Slovenije učestvovalo je 20 stranaka, pet manje nego na onim prije četiri godine, a za 88 od ukupno 90 mjesta u Državnom zboru (Parlamentu) konkurirala su 1.464 kandidata.

Zvanični konačni rezultati izbora trebalo bi da budu poznati do 10. maja, kada će se konačno znati kakav će biti sastav devetog saziva Parlamenta.

Emmanuel Macron je nakon pobjede u drugom krugu predsjedničkih izbora u obraćanju građanima s pozornice ispred Eiffelovog tornja u Parizu poručio da će biti predsjednik svih građana Francuske.

"Nakon pet godina u kojima su se izmjenjivala sretna i teška vremena, također i u kojima je došlo do velike krize, na današnji dan većina nas je izabrala vjerovati mi i dati mi u ruke novi mandat da predsjedavam našom republikom idućih pet godina", rekao je Macron.

Naglasio je također da je predsjednik svih građana Francuske.

"Nisam više kandidat jedne frakcije, nego sam predsjednik svih. Znam da su naši mnogi sugrađani glasali za mene, ne kako bi podržali moje ideje, već da bi izgradili branu prema ekstremnoj desnici i hvala im na tome. Njihov glas me obavezuje. Znam što vam dugujem. Želim osigurati konkretne projekte za sve i želim da Francuska postane velika ekološka nacija", kazao je Macron.

Dodao je da su građani Francuske danas izabrali humanistički projekt koji je, kako je rekao, "vrlo ambiciozan i vodi se nezavisnošću države i Evrope.

"Želim voditi taj projekat budućih godina. Ovo je historijsko vrijeme, zajedno ćemo kreirati vrijednosti za buduće generacije", poručio je Macron i dodao:

"Rat u Ukrajini je podsjetnik da prolazimo kroz tragična vremena u kojima se Francuska mora čuti. Francuski glas se mora čuti".

Macron je osvojio drugi mandat na mjestu predsjednika Francuske nakon drugog krugu predsjedničkih izbora održanih u nedjelju. Macron, kandidat stranke "La Republique En Marche!" (LREM), dobio je 58,2 posto od ukupnog broja glasova.

Kandidatkinja krajnje desničarske Nacionalne fronte, Marine Le Pen, osvojila je 41,8 posto glasova, najviše u njene posljednje tri neuspješne predsjedničke kandidature.

Nakon ovih izbora Macron je postao treći francuski predsjednik ikada koji je osvojio dva uzastopna mandata, nakon Jacquea Chiraca i Francoisa Mitterrana.