Čini se da svakog mjeseca kada dođu računi za režije, komentiramo da su troškovi života ponovo porasli, a prema ovogodišnjem Svjetskom indeksu troškova života, koji je objavio Economist Intelligence Unit (EIU), prosječni troškovi života porasli su za 8,1 posto u 2022. godini, zbog ruske agresije na Ukrajinu i dugoročnih posljedica pandemije.

˝Rat u Ukrajini, zapadne sankcije Rusiji i kineska politika nulte Covid-a izazvali su probleme u lancu nabavke koji su, u kombinaciji s rastućim kamatnim stopama i promjenama deviznog kursa, rezultirali krizom troškova života širom svijeta˝, kazala je Upasana Dutt, šefica Odjela za svjetske troškove života u EIU, piše CNN.

˝Jasno možemo vidjeti utjecaj u ovogodišnjem indeksu, s tim da je prosječni rast cijena u 172 grada u našem istraživanju najjači koji smo vidjeli u 20 godina za koje imamo digitalne podatke. Rast cijena goriva u gradovima je bila posebno jaka (kao i prošle godine), ali hrana, komunalije i potrepštine za domaćinstvo postaju sve skuplje za stanovnike gradova˝.

EIU, koji prati svakodnevne troškove u 172 grada širom svijeta, nalazi se u Londonu. Britanska prijestolnica je ove godine pala značajno niže na listi, zauzevši 27. mjesto.

Među prvih 10 bila su četiri evropska grada : Cirih (šesto mjesto) je bio najviši, a Pariz, Kopenhagen i švicarski grad Ženeva su također na listi.

Najznačajniji uzrok rasta cijena u zapadnoj Evropi bio je porast cijena gasa, rezultat tekućeg ruskog rata u Ukrajini i regionu koji pokušava da pronađe alternativne izvore gasa. Cijena jednog litra benzina porasla je za nevjerovatnih 22 posto u odnosu na isti period prošle godine.

Nije iznenađujuće da su i ruski gradovi Moskva i Sankt Peterburg zabilježili značajna povećanja troškova života, dok glavni grad Ukrajine Kijev ove godine nije analiziran.

Pored troškova gasa, jedan faktor koji je naveo EIU bila je neujednačena vrijednost eura, koju koriste neki, ali ne svi evropski gradovi na ovogodišnjoj listi , jer Velika Britanija je na funti, a Švicarska ima franak.

Još tri grada u Evropi: Stokholm, Lion i Luksemburg takođe su pali na listi.

Prvi put pobjednik

Iako se čini da je New York do sada trebao biti na vrhu liste, ovo je prvi put da je najveći grad u SAD-u zauzeo prvo mjesto (koje dijeli sa Singapurom), dok je prošle godine bio na šestom mjestu.

Dve druge američke metropole su također ušle u prvih 10. Los Angeles u izjednačenju za četvrto mjesto sa Hong Kongom i San Franciscom na osmom.

Ukupno, 22 od 172 grada koje EIU prati godišnje nalaze se u SAD-u, uključujući Portland, Boston, Chicago i Charlotte. Svaki od njih 22 doživio je rast inflacije ove godine.

U međuvremenu, prošlogodišnji pobjednik Tel Aviv pao je na treće mjesto.

Kako se pravi lista

Da bi napravio listu, EIU upoređuje više od 400 pojedinačnih cijena za više od 200 proizvoda i usluga u 172 grada. Oni istražuju niz preduzeća, kako velikih, tako i manjih, kako bi dobili uvid u to koliko su cijene oscilirale u protekloj godini.

Druga kompanija, globalna kompanija za mobilnost ECA International, svake godine objavljuje vlastitu rang listu najskupljih gradova na svijetu. ECA lista koristi malo drugačiju metodologiju, gledajući na svakodnevne troškove poput stanarine i troškova javnog prijevoza i ne uključuje luksuzne proizvode u svoje izračune.

Njegova lista, objavljena u junu, dodijelila je Hong Kongu titulu najskupljeg grada treću godinu zaredom, a New Yorku drugu. Međutim, lista ECA-e uvelike se naginje velikim gradovima u Aziji, jer su Seul, Šangaj i drugi istočnoazijski urbani centri našli među prvih 10.

EIU lista je uporedna s cijenama u New Yorku, stoga će se gradovi s valutama koje su jače u odnosu na američki dolar vjerovatno pojaviti na višim pozicijama.

10 najskupljih gradova na svijetu za život 2022:

-New York i Singapur (neriješeno)

-Tel Aviv, Izrael

-Hong Kong i Los Angeles (neriješeno)

-Cirih, Švicarska

-Ženeva, Švicarska

-San Francisco, Kalifornija

-Pariz, Francuska

-Kopenhagen, Danska