Više od polovine ljudi u Njemačkoj ne smatra da će im nedostajati dugogodišnja kancelarka u zemlji Angela Merkel nakon što se povuče s poliitčke scene nakon izbora, pokazalo je jedno istraživanje.

Oko 52 posto ispitanika poručilo je istraživačkom institutu Civey da im vjerojatno ili definitivno Merkel ne bi nedostajala.

Ona odlazi s političke scene nakon gotovo 16 godina na vlasti. Nijemci izlaze na izbore u nedjelju da bi izabrali novog kancelara, ali ankete ukazuju na blisku trku između dva glavna kandidata.

Međutim, samo oko 38 posto ispitanika poručilo je da će im nedostajati Merkel. Deset posto je bilo neodlučno, prenosi dpa

Oko 63 posto glasači za Merkelinu stranku Kršćanskih demokrata su rekli da će im nedostajati.

Očekuje se da će ona nedostajati samo dva posto birača krajnje desničarske Alternative za Njemačku, na osnovu rezultata ankete.

Građani Njemačke će danas na opštim izborima birati novi 20. sastav Bundestaga, državnog parlamenta. Na izborima u ukupno 16 njemačkih pokrajina biće postavljeno oko 85.000 biračkih kutija, a pravo glasa ima 60,4 miliona građana.

U proces održavanja izbora, na kojima 2,8 miliona mladih prvi put ima pravo glasa, biće angažovano 650.000 osoba. Na izborima će učestvovati 6.211 kandidata, a u izbornoj utrci je ukupno 47 stranaka.

Na nedjeljnim izborima, na kojima se kancelarka Angela Merkel, koja vlada zemljom 16 godina, nije kandidovala, za poziciju njemačkog kancelara utrkuje se troje kandidata. Kandidat za šefa Vlade ispred Kršćansko-demokratske unije (CDU) je lider stranke 60-godišnji Armin Laschet, ispred Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) kandidat je aktuelni ministar financija 63-godišnjii Olaf Scholz, a kandidatkinja Zelenih za kancelarku je 40-godišnja Annalena Baerbock