I dok je ljubav Dragana Čovića i Elmedina Konakovića relativno svježa, tj. ima genezu u izjavama čelnika NiP-a kojima je jasno dao do znanja da daje prednost etničkom nad građanskim principom, što je i dokazao tokom pregovora o izmjenama izbornog zakonodavstva, vođa HDZ-a s Fahrudinom Radončićem dugo gaji prijateljske veze.

Ali s obzirom na to da dolaze izbori, a u ovom momentu nije popularno biti na strani Dragana Čovića, čak je i opasno zbog prijetnje od kakve “crne liste”, svjedočimo kako se duo Radončić-Konaković lagano distancira od vodeće stranke Hrvatskog narodnog sabora. Peru ruke od svojih prethodnih izjava i poteza, ližu ono što su pljunuli.

Fahrudin Radončić je isti dan kada su objavljene sankcije Marinku Čavari i Alenu Šeraniću na svom Facebook profilu objavio status u kojem pozdravlja odluku Washingtona i navodi da će ona imati “dalekosežne pozitivne posljedice”. Kako navodi, crna lista će obeshrabriti aktere blokade za izbor predsjednika i dopredsjednika Federacije, premijera i Vlade FBiH, sudaca Ustavnog suda FBiH i mnoge druge.

Pri tome Fahrudin Radončić zaboravlja 2018. godinu i susret delegacije SBB-a s predsjednikom FBiH i isturenim članom HDZ-a Marinkom Čavarom, koji je kazao da bi volio da je SBB u tom momentu ostao dio parlamentarne većine i izvršne vlasti, SBB koji je tada, kao i mnogo puta dosad, napustio koaliciju na federalnom nivou i tako sam donekle kumovao poremećajima na koje njegov predsjednik sada licemjerno upozorava.

U ovom slučaju ne treba sumnjati u iskrenost riječi crnolistaša Marinka Čavare, koji je prepoznao Fahrudina Radončića i SBB kao idealne partnere za ostvarivanje njihovih ciljeva. Čak i kada su pojedini prodržavni političari i hvalili Fahrudina Radončića i Elmedina Konakovića, ovi bi se potrudili da njihove riječi brže-bolje demantiraju. Ono što je sigurno, ako bi SBB i NiP došli u poziciju da pregovaraju o formiranju vlasti na federalnom ili, ne daj Bože, državnom nivou, BiH bi prijetila opasnost u vidu nove “programske koalicije” jer, pobogu, Radončić i Konaković samo takve i sklapaju. Programski partner s druge strane, naravno, već se zna.