Tapiserija 4 x 6,5 metara, poznata kao “La apoteosis de las artes” (Apoteoza umjetnosti), bila je jedna od šest flamanskih tapiserija uzetih iz crkve Santo Domingo u gradu Castrojerizu na sjeveru Španije, 7. novembra 1980.

Komade – koje je u Brižu 1654. napravio Corneille Schutz, Rubensov sljedbenik – ukrao je René Alphonse van den Berghe, poznatiji španskoj javnosti kao Erik Belgijanac.

Dok je svih šest tapiserija pronađeno nakon istrage koju je vodio Interpol u Španiji, Francuskoj i Belgiji, donji lijevi dio Apoteoze umjetnosti ostao je izgubljen više od četiri decenije.

Van den Berghe, belgijski trgovac umjetninama, umro je u Malagi 2020. u 80. godini. Fragment je pronađen nakon što je Ángel Alcaraz, policajac koji se bavio akademskim proučavanjem krađa umjetnina, stupio u kontakt s Van den Bergheovim advokatom i uspio da utvrdi njegovo boravište.

Advokat je predao komad i on je prošlog petka vraćen u nadbiskupiju Burgos.

“Ako bi nebu nedostajao jedan anđeo, to bi bilo manje nebo”, rekao je Alkaraz. “I da je ovoj tapiseriji nedostajao ovaj mali anđeo, to ne bi bila ista tapiserija. Danas vraćamo Castrojerizu nešto što uopće nije trebalo nestati.”

U saopćenju, španska Policía Nacional opisala je Van den Berghea kao "trgovca umjetninama, restauratora, slikara, pisca i međunarodnog lopova" koji je izvršio brojne pljačke u crkvama i kapelama.

“Također je vodio organiziranu grupu posvećenu krađi vjerskih djela – ponekad po nalogu bogatih kolekcionara koji su tražili određeni komad, a ponekad s ciljem lake prodaje na međunarodnom crnom tržištu”, rekli su iz policije.

Van den Berghe je uhapšen 1982. godine, ali je pušten iz zatvora tri godine kasnije nakon što je koristio svog advokata da pomogne vlastima da pronađu i povrate mnoga djela koja je ukrao.

Do smrti se nije pokajao za svoja djela. Govoreći za El País prije 10 godina dok je objavljivao svoju autobiografiju, Erik Belgijanac je za ljubav prema umjetnosti rekao: “Ja nisam mali prevarant. Ja sam lopov visoke klase. Krao sam iz ljubavi prema umjetnosti i krao sam luksuzne predmete. Novac nema luksuznu vrijednost.”

Upitan da li je tražio oproštenje za svoje grijehe, Van den Berghe je rekao da nije išao na ispovijed otkad je bio oltarski dječak.

“Ali ja sam prijatelj Svetog Petra; Prodao sam puno kipova Svetog Petra i mnogo sam uštedio”, rekao je. “A ako me, kada stignem u raj, baci u vatru, upucaću ga dvaput.”