Može li književnost, prilagođavajući se novom vremenu, vršiti kritičku i otkrivalačku ulogu, može li poticati na razmišljanje, te u novom spektru pokazivati svjetonazore, jezik, stilove, fraze, stereotipe, ali i polemizirati s obiljem problema u kojima se današnje društvo nalazi? Odgovori na ova pitanja nisu ni jednostavni ni jednoznačni. No, u ovom se trenutku čini bitnije istaći da ne možemo do njih doći šutnjom i prepuštanju sveopćoj eroziji koja prijeti da nestane jedna od najbitnijih komponenti ljudskog identiteta.

Upravo iz tog razloga sedmični list za politiku, društvo i kulturu “Stav” povodom izlaska bajramskog izdanja (broj 373-374) odlučio je svoje čitaoce počastiti specijaliziranim dodatkom, odnosno zasebnim listom pod nazivom “Književni Stav”, sa ciljem "pružanja otpora gašenju časopisa za književnost, kulturu i umjetnost".

Uvodnu riječ o ovom projektu, koji će izlaziti kao prilog našeg sedmičnog lista, napisao je Almir Zalihić, izdavač, književni kritičar te urednik “Književnog Stava”, u kojoj je istakao da je periodika krvotok književnosti.

“Naše vrijeme porodilo je autistično i ksenofobno društvo. Takav purgatorij, koji kažnjava, ali ne pročišćuje, nalik ruiniranoj kućerini u kojoj odavno više niko ne stanuje, a niko nema para da je sruši i podigne funkcionalniju građevinu, nužno porađa mlade koji ili cijene moć i novac ili su fanatično skloni naivnom misticizmu. Književnicima, piscima, prevodiocima, tim usamljenim ostrvcima duha koje struja nije odnijela negdje drugdje, saživljenim s jezikom i običajima tla, potreban je prostor opstanka u javnom polju, potreban im je prostor za spisateljski trening, provjeru, pa i eksperiment. Otuda potreba za ovom vrstom publikacije koja može biti prva stepenica ka objavljivanju knjige, dok dokazani autori, kao jedan vid lakmusa, dobijaju priliku da provjere sopstvene domete”, piše Zalihić.

“Književnom Stavu” bit će najvažnije da publicira nova, neobjavljena djela, da otvori nove teme, da problematizira žarišta, ali i da podsjeti, aktuelizira vrijednosti na koje smo zaboravili, da bude aktuelan i zanimljiv čitaocima. Generalni sponzor je BH telecom.

O temama kojima se bavi prvi broj “Književnog Stava” saznajte iz sadržaja:

SADRŽAJ

UVODNA RIJEČ
Almir Zalihić: Periodika je krvotok književnosti

POEZIJA
Nova bošnjačka lirika: Ahmet Kurto / Nermin Šehić / Mirnes Omerović / Hasan Hasić / Ersan Muhović / Safer Grbić / Haris Plojović
Amir Talić: Oproštaj sa ovim svijetom
Ernad Dedović: Osjećam bol Istoka i posjedujem svo znanje Zapada

IN MEMORIAM
Kemal Mahmutefendić (1942-2022): Nova pusta zemlja

INTERVJU
Mujo Musagić: Pisci su dužni našoj nedavnoj prošlosti (INTERVJU/Razgovarao: Almir Zalihić)

HISTORIJA KNJIŽEVNOSTI
Damir Gruda: Novopazarski Sandžak u američkoj novinskoj satiričnoj poeziji

PROZA
Mehmed Đedović: Cipele za odrasle

PRIJEVODNA KNJIŽEVNOST
Izbor iz savremene arapske poezije: Ogledalo vijeka dvadeseta
Andrej Kurkov: Ja sam narod, ne mještanin
Pet ukrajinskih pjesnika: Umire majka poezije mog naroda
Günter Grass: Zar da umrem od đurđevka, a ljiljani na mom grobu
TomasTranströmer: Strofa i protivstrofa

POETSKI PORTRETI: DINA MURIĆ
Almir Zalihić: Strah od stiha

AFTERMATH
Amela Halilović: Točak nevremena
Ernad Dedović: Osjećam bol Istoka i posjedujem sve znanje Zapada

PREPORUKA ZA ČITANJE