Kod crkve Muke Isusove u Macelju, u blizini hrvatsko-slovenačke grabice, u nedjelju su pokopani posmrtni ostaci 84 žrtve komunističkih zločina. Pokopane žrtve ekshumirane su od 18. maja do 26. juna prošle godine na širem području maceljske gore, a antropološkom obradom utvrđeno da je riječ o 84 muškarca.

Procjenjuje se da je u šumama oko Macelja stradalo više od deset hiljada ljudi. Po posljednjim informacijama na tom području više nema masovnih grobnica.

"Nikad nećemo stati i prestati tražiti i iskapati ljude i omogućiti im ono što je svaki čovjek zaslužio, a to je pravo na grob i da obitelji koje još uvijek tragaju za svojim najmilijima mogu doći na ovo mjesto zapaliti svijeću i pomoliti se", poručio je potpredsjednik Vlade Hrvatske i ministar branitelja Tomo Medved.

Predsjednik Udruge Macelj 1945. Zdravko Čepo očekuje da će se nastaviti ekshumacija žrtava.

"Napominjem da su članovi Udruge Macelj uvijek spremni na istraživanje i obilježavanje potencijalnih grobišta“, rekao je Čepo dodavši da su oni zbog ljubavi prema Hrvatskoj dali svoje živote.

Na pokopu žrtava Svetu misu predvodio je pomoćni biskup zagrebački mons. Mijo Gorski koji je tom prigodom naglasio "da nas mrtvi čije su kosti u nedjelju sahranjene obvezuju na zajedništvo i pomirenje jer samo tako njihova žrtva neće biti uzaludna".