Zahvaljujući vještačkoj inteligenciji, ovaj pojas, koji se nosi na ramenima, obavještava osobu o prisustvu prepreka na putu, zahvaljujući zvučnim signalima koje emitira s priključenim slušalicama. “Radi nešto od onoga što radi autonomno vozilo, ali na nivou pješaka“, kaže Maël Fabien, izvršni direktor i suosnivač kompanije Biped.ai.

“Otkriva prepreke, automobile, pješake, pješačke prijelaze i upozorava korisnika 3D zvukovima, muzičkom notom za svaku vrstu objekta oko korisnika, koju korisnik čuje iz slušalice koju nosi priključenom na pojasu“, precizira Fabien. Zvukovi iz Biped One uređaja emitiraju se kroz slušalice za koštanu provodljivost koje ostavljaju uši slobodnim da čuju zvukove svuda okolo.

“Viđao sam mnogo slabovidih, ljudi koji su imali problema da znaju kada prijeći ulicu kada su prolazili bicikli ili električni automobili. Mislio sam da je to upravo ono što roboti koje smo razvijali mogu da urade, i tako je rođen projekt”, rekao je inženjer. Više od 100 beta testera učestvovalo je u razvoju uređaja, koji će se u prodaji naći u septembru po cijeni od 2.990 eura.

(Izvor: Le Parisien)