U Srbiji je uhapšeno 17 osoba osumnjičenih za udruživanje radi izvršenja teških krivičnih djela, otmica i teških ubistava.

"U toku noći uhapšeno je i zadržano 17 osoba osumnjičenih za udruživanje radi izvršavanja teških krivičnih dela među kojima su otmice i ubistva", saopštio je tužilac za organizovani kriminal Mladen Nenadić.

On je saopštio da su hapšenja izvršena nakon višemesečnog zajedničkog rada Tužilaštva za organizovani kriminal, više organizacionih jedinica MUP-a i BIA.

Istakao je da je akcija izvršena juče i tokom noći u cilju očuvanja bezbjednosti Srbije i da se odnosi na rasvjetljavanje najtežih krivičnih djela protiv života i tijela.

U toku su pretresi i uviđaji na 30 lokacija, a prema 17 lica doneseno je rješenje o zadržavanju i oni će biti sprovedeni Tužiocu za organizovani kriminal.

​Nenadić je istakao da su oni osumnjičeni, između ostalog, za udruživanje radi vršenja krivičnih djela otmica i teško ubistvo.

Veljko Belivuk, zvani Velja Nevolja, i Marko Miljković, uhapšeni su jutros oko pet sati po nalogu Tužilaštva. Oni se terete za ubistva i najteža krivična djela.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin potvrdio je pisanje medija da je uhapšeno 17 pripadnika organizovane kriminalne grupe koju su predvodili Veljko Belivuk i Marko Miljković, koju osnovano sumnjičimo za ubistva, iznude, otmice i prodaju droge.

"Srbija je ozbiljna zemlja koja nikada sebi neće dozvoliti da se stvori novi "zemunski klan" i da postoje organizovane kriminalne grupe koje misle da su jače od države", istakao je Vulin.

"Za samo 100 dana od najave predsednika Aleksandra Vuča da će se država obračunati sa organizovanim kriminalom, uhapšena je kriminalna grupa Darka Eleza, kao i grupa Veljka Belivuka i njegovih saradnika", rekao je ministar.

Zamjenik načelnika UKP i vršioca dužnosti SBPOK Ninoslav Cmolić izjavio je da je jutrošnjom akcijom hapšenja organizovane kriminalne grupe, koja se krila iza navijačke grupe Partizana, pokazano da u državi nema zaštićenih i da se neće tolerisati nikakve kriminalne orgnizacije.

"Kriminalna grupa koja je jutros razbijena je odgovorna za seriju najmonstruoznijihin zločina, možda i u nekoliko poslednjih desetina godina. Ova grupa se sve vreme krila se iza navijačke grupe Partizan, ali to nisu nikakvi navijači već obični kriminalci. Mi ćemo dokazati pojedinačnu ulogu svakog od njih, i nećemo tolerisati nikakve vidove kriminala", poručio je Cmolić u Palati Srbija.

On je rekao da je akcija planirana mjesecima i poručio da će na isti način biti "završeno" sa svakom kriminalnom grupom kao i sa ovom.

Načelnik beogradske policije Veselin Milić izrazio je odlučnost da Beograd bude bezbjedan grad i da MUP u borbi protiv organizovanog kriminala pokaže ono šta jeste.

"Nikada više nikakve kriminalne organizacije, koje su možda jače od "zemunskog klana", neće biti te koje će rušiti budućnost naše dece", rekao je Milić.