Mohamed Diop je uzeo list papira na kojem je otisnuo grb Elchea, zatim se mentalno povezao s nekim vješticama, napisao tekst i neke kvadratiće na drugom listu papira i otišao do mora, gdje ih je presavio, stavio u vodu i trljao ih dok se nisu raspali. Nešto slično ponovio je i sa grbom Valencije, samo što je papire umjesto u Mediteran stavio na policu. Time bi, objasnio je ovaj senegalski vrač, Elche bio spašen prošle sezone, a Valencia bi sišla na drugo mjesto. Njegova učinkovitost bila je 50%.

Fudbaler Juventusa Paul Pogba, prema riječima njegovog brata Mathiasa, angažirao je vrača kako Kylian Mbappé ne bi dao go u susretu PSG-Manchester United u osmini finala Lige prvaka 2019. godine. Pogba, porijeklom iz Gvineje, rekao je istražiteljima da ga je njegov brat ucjenjivao, da je vračanje istina, ali ne kako bi iznervirao svog suigrača, već kako bi izbjegao ozljede.

Odlazak kod vrača nešto je sasvim uobičajeno kod igrača afričkog porijekla, na kontinentu s dugom historijom selekcija s vračevima oko tima. Prošle godine viđen je vrač na stadionu Omar Bongo u Gabonu kako okreće lonac s golemom žlicom iza klupe, svaki put kad protivnik ima loptu.

Kada se Zlatan Ibrahimović u januaru prošle godine potukao sa Romelu Lukakuom na utakmici Milana i Intera, Šveđanin je Belgijancu kongoanskog porijekla rekao: "Idi izvodi svoje u...ne voodoo rituale negdje drugdje." Da biste to shvatili, morali ste se vratiti u 2017. godinu, kada je Everton trebao obnovit Lukakuov ugovor, a neposredno prije potpisa, kazao je vlasnik kluba, njegova majka je nazvala iz Afrike jer mu je vrač rekao da to ne čini.

Bivši igrač Real Madrida Emanuel Adebayor optužio je vlastitu majku da ga je čarala kako bi završio karijeru fudbalera. A u Kolumbiji i dalje optužuju brazilskog vrača Helija Sillmana da je na Svjetskom prvenstvu 2014. godine, netom prije njegovog potpisa za Madrid, završio karijeru Jamesa Rodrígueza jer mu je napravio "macumbu", koja se sastoji od vezanja njegovih nogu za lutku od krpa.

Četiri kenijska vrača iz regije Ukunda tvrdila su da su se susreli s Joséom Mourinhom na tajnom mjestu neposredno prije dolaska u Madrid. "Tražio je od nas da mu pomognemo da uspije u novom poslu", rekao je šaman Mzee Makthub. Portugalac je priznao da je bio na odmoru u odmaralištu u Mombasi, ali je demantirao vračeve preko svog glasnogovornika Eladia Paramésa: "On je duboki katolik i vjeruje u Boga, (...) u rad, a ne u čuda bilo kojeg vrača".

Vrač Yaye Touréa je društvenih mreža prozvao "afričke šamane", te bacio "kletvu" na Pepa Guardiolu kako ne bi ponovo osvojio Ligu prvaka, zbog tretmana koji je dao njegovom klijentu tokom njegovog igranja u Cityju. Bilo je to 2018. Nekoliko mjeseci nakon njegovog tweeta, City je izgubio utakmicu Lige prvaka protiv Olympiquea iz Lyona, a vrač je objavio crtež Yaye Touréa u tradicionalnoj afričkoj nošnji kako bode vudu lutku sa Pepovim likom.

Kamerunski fudbaler Bernard Tchoutang ispričao je za francuski program SFRSport 'Vestiari' kako je na Afričkom kupu 2000. godne Samuel Eto'o uspio ući u tim i zabiti gol u finalu protiv Nigerije uz pomoć crbne magije,

Didier Drogba kaže da su u ekipi Obale Slonovače zle duhove tjerali ceremonijama na grobljima. Posim toga vračevi pripremaju mješavine ili čarobne prahove s kostima i žrtvovanim životinjama. Ochieng, kenijski golman, ispričao je kako je jednom kada je ušao u svlačionicu vidio dvojicu ljudi kako bacaju prah na odjeću igrača.