Ministri Podžić i Zakov razgovarali su o unapređenju bilateralno-odbrambene saradnje dvije zemlje koja datira od 2007. godine potpisivanjem Memorandum o razumijevanju dvije zemlje.

Saradnja se, između ostalog, tiče razvoja oružanih snaga dviju zemalja, obuke, edukacije i učešća pripadnika oružanih snaga dvije zemlje u vojnim vježbama i mirovnim operacijama.

Sagovornici su također razmijenili mišljenja po pitanju trenutnih sigurnosnih izazova u svijetu, rata u Ukrajini i njegovim refleksijama na zemlje regije i šire.

U tom kontekstu, Podžić je posebno naglasio važnost prisustva bugarskog vojnog kontingenta u operaciji "Althea", koji u sastavu snaga EUFOR-a u BiH, nastavljaju doprinositi sigurnom i stabilnom okruženju u Bosni i Hercegovini.

Ministar Zakov zahvalio je ministru Podžiću za posjetu Republici Bugarskoj i izložbi HEMUS 2022, smatrajući da je to značajan forum koji može doprinijeti jačanju saradnje u oblasti odbrane, a i prilika za razmjenu znanja i iskustava.

Naglasio je da će Republika Bugarska i dalje podržavati evroatlantski put Bosne i Hercegovine, uprkos svim poteškoćama i izazovima s kojima se trenutno suočava, te izrazio očekivanja za nastavkom bilateralno-odbrambene saradnje kroz učešće u zajedničkim regionalnim inicijativama.    

Izložba HEMUS 2022, koja važi za najveću bugarsku međunarodnu odbrambenu i sigurnosnu izložbu namjenske industrije s više od 27 godina postojanja, okupila je delegacije iz 68 zemalja, predstavnike NATO i EU agencija, Evropske odbrambene agencije (EDA) i Evropske komisije, te domaćih i međunarodnih institucija, kao i predstavnike kompanija i komercijalnih organizacija.

Izložba se nastavlja i sutra održavanjem Međunarodne naučne konferenciji o temi "Istraživanje, tehnologija i inovacije - osnove za izgradnju novih odbrambenih sposobnosti“, a kojoj će prisustvovati i ministar odbrane BiH Sifet Podžić, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH.