Osim u Srebrenici, kolektivne dženaze i ukopi obavljaju se u Bratuncu, Prijedoru, Vlasenici, Zvorniku i Brčko distriktu.

Predstavnici medžlisa i udruženja potpisali su danas ugovore o podršci za realizaciju kolektivnih dženaza te za izgradnju i uređenje vjerskih objekata.

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić potpisao je i ugovore s predstavnicima Medžlisa IZ-e Prijedor i Zvornik o izgradnji Islamskog centra u Kozarcu, uređenju harema Riječanske džamije u Zvorniku i završetku radova na izgradnji spomen-obilježja u zvorničkom naselju Bijeli Potok.

“Dolaskom proljeća svake godine dolaze i tužni dani za mnoge porodice u Podrinju, Krajini, Posavini i drugim mjestima naše domovine. Organizaciju kolektivnih dženaza i ukopa podržavamo svake godine i to je naša obaveza. Uporedo gradimo infrastrukturu u mjestima gdje su se dešavali najveći zločini. Kroz izgradnju vjerskih objekata želimo vratiti život u mjesta gdje su uništavani životi mladih ljudi, civila, djece. Jedno od takvih mjesta je zasigurno Kozarac, gdje počinjemo s izgradnjom Islamskog centra i izradoma idejnog rješenja za izgradnju spomen-obilježja u Kamičanima“, naglasio je Ramić.