Novinarske ekipe već danima ne mogu ući u migrantski kamp Lipa kod Bihaća, dopušteno im je da se okupe samo ispred lokalne crkve, petstotinjak metara od ulaza u kamp.

Kako su nezvanično saznali bihaćki mediji, ta je mjera uvedena nakon što su zasad nepoznate osobe iz inozemstva, predstavljajući se kao novinari, poticali migrante na pobunu i paljevinu šatora. Informacija je portalu uskinfo potvrđena iz MUP-a USK-a koji im nije mogao dati više informacija jer još uvijek traje istraga.

Služba za poslove sa strancima tvrdi da je razlog zabrane pristupa novinarima nemogućnost da im se garantira sigurnost tokom izvještavanja i snimanja kampa. Bihaćki medij podsjeća da je takvo ponašanje stranaca primijećeno još u nekadašnjem rasformiranom kampu Vučjak a onda i na Lipi.

Tamo su se pojavljivale osobe koje su migrantima plaćale kako kako bi napravili određene fotografije. Tako se, naprimjer, za fotografije migranata koji se kupaju goli dok snijeg pada, plaćalo po 50 eura. Radi se najčešće o freelance novinarima koje nemaju matične redakcije niti stalno radno mjesto, već takve materijale pokušavaju prodati stranim agencijama i kućama.

Temperature na ovom području, nedaleko od Bihaća, tokom noći dosežu i 15 stepeni Celzijusa ispod nule. Puna funkcionalnost kampa, kako je ranije najavljeno, očekuje se za oko tri mjeseca pa migranti još uvijek borave u prilično lošim uslovima ali puno boljim nego što je to bio slučaj prethodnih dana.

U kampu "Lipa" boravi nešto više od 700 migranata. Evropska unija, čije su granice za migrante zatvorene, ranije je uputila upozorenje Bosni i Hercegovini zbog lošeg upravljanja migrantskom krizom. Lokalne vlasti su u više navrata tražile ravnomjernu raspodjelu tereta migrantske krize na području cijele Bosne i Hercegovine te pojačanu kontrolu istočne granice