Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska, danas je u Sjenini kod Doboja posjetio roditelje i učenike Osnovne škole "Petar Kočić", prenosi Anadolu Agency (AA).

Povod današnje posjete je kažnjavanje učenika pomenute škole koji su odsustvovali  sa časova 25. novembra zbog obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

Vaspitno-disciplinska mjera odjeljenskog starješine izrečena je za nekoliko učenika, a odluku je potpisala direktorica škole Mevlida Dervišefendić.

Salkić je tokom posjete izrazio podršku učenicima i njihovim roditeljima, te pozvao direktoricu škole da iz moralnih razloga podnese ostavku.

"Ne može biti prihvatljivo da oni koji  ne poštuju državne zakone kažnjavaju one koji poštuju zakone Bosne i Hercegovine. Posljedica je to nekažnjene diskriminacije koju zagovara i provodi vlast entiteta u konkretnom slučaju preko podaničke direktorice škole", rekao je Salkić.

Danas je tu, kako je kazao, da podrži ove učenike i njihove roditelje kao i sve druge učenike i njihove roditelje koji poštuju državu Bosnu i Hercegovinu i njene zakone.

"Moj je poziv svima vama da podignete glavu ispravite kičmu i da se svi zajedno ujedinjeni u cijelom entitetu suprotstavimo diskriminaciji  u pravoslaviziranom obrazovnom procesu. Dejtonski mirovni sporazum garantuje pravo na povratak i život povratnika bez diskriminacije. Diskriminacija je danas najvidljivija u posljednjih 15. godina u svim segmentima života povratnika u ovom entitetu. Negiranje identiteta Bošnjaka kroz negiranje bosanskog jezika, negiranje kontinuiteta države Bosne i Hercegovine, kroz negiranje državnih praznika mora se okončati jer takvi postupci predstavljaju kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma", istakao je Salkić.

Pozvao je OHR, visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu i OSCE da otklone sistemsku diskriminaciju povratnika u ovom dijelu Bosne i Hercegovine i sankcionišu kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma. /foto:crna hronika/

Sve druge u ovoj zemlji koji žele dobro Bosni i Hercegovini i povratnicima u entitet RS upozorava da je diskriminacija povratnika karcinom koji tiho ali sigurno uništava povratak i multietničku Bosnu i Hercegovinu.

"Da se to ne bi desilo, potrebno je da se svi zajedno više angažujemo na poduzimanju adekvatnih koraka da zaustavimo diskriminaciju. Direktorica škole više ne zaslužuje pažnju i poštovanje Bošnjaka u ovom entitetu, učenika i njihovih roditelja u Sjenini te je pozivam da iz moralnih razloga podnese ostavku", rekao je Salkić.

U pratnji potpredsjednika bh. entiteta RS Ramiza Salkića danas je bio i potpredsjednik Vijeća naroda RS Minhet Okić.