Skup je najavio Mujo Aganović, predsjednik Saveza RVI paraplegičara FBiH rekavši da je “Bosna i Hercegovina pred historijskom dilemom kuda dalje - hoćemo li na istok ili na zapad, ili da ostanemo svoji na svime".

Inicijativa poziva se Bosance i Hercegovce, građane i građanke, sve patriote pojedinačno i kolektivno, sve one koji ovu zemlju vole i drže svojom da dođu u subotu u Sarajevo. Pozivaju institucije od najnižeg do najvišeg nivoa države, sve škole od osnovne do fakulteta, studente političke opcije, intelektualce, sportiste, privrednike, civilni, nevladin sektor i medije da se ujedine pod sloganom "Ne damo državu".

Također pozivaju da svako na svoj način, u okviru svojih mogućnosti, pomogne dolazak građana iz cijele Bosne i Hercegovine.

“Mi, građani BiH, nećemo dozvoliti knjiženje državne i vojne imovine na nosioce secesionističkih politika, insistiramo na suverenosti koja ne smije nikada biti predmet geopolitičke trgovine, zahtjevamo dosljedno kažnjavanje negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca, zahtjevamo od nosilaca vlasti da ubrzano ispunjavaju uvjete iz Akcionog plana za članstvo u NATO savezu. Ne želimo da nam se prigovara euroskepticizam dok Evropska unija ignoriše naše trajno opredjeljenje za dostizanjem evropskih demokratskih standarda, a podržava one koji te principe podrivaju. Ne pristajemo na cementiranje etničkih podjela i onoga što su nam skrojili razni zločinci i ratani profiteri. Nećemo nasjesti na jeftine trikove oko kandidatskog statusa dok nam u stvarnosti uskraćujete ono za šta su ginuli naši najmiliji i uzimate nam našu mladost dok se pretvarate da ste zabrinuti za sudbinu onih koji ostaju ovdje. Pozivamo na sveobuhvatnu ustavanu reformu i provođenje presuda Evropskog suda za ljudska prava, posebno presude u slučaju Zornić”, kaže Aganović.

Niko nema pravo tražiti izgovor sutra, jer mi danas odlučujemo, ovo je za nas, za Bosnu i Hercegovinu sudbonosni trenutak, svi smo pozvani, navodi se u videu objavljenom na platformi YouTube.