Evropsko prvenstvo u košarci, 41. po redu, počelo je prvog i trajat će sve do osamnaestog septembra. U Češkoj, Gruziji, Italiji i Njemačkoj igrat će se grupna faza, a završnicu će organizirati Njemačka.

Deseti put na smotri najboljih košarkaških selekcija Evrope sudjelovat će Bosna i Hercegovina. Zmajevi su smješteni u “grupu smrti”, sa Slovenijom, Francuskom, Litvanijom i Njemačkom, a tu je još i Mađarska. Zvanična stranica FIBA-e kaže da bi naša reprezentacija da je smještena u bilo koju drugu grupu, a ne u ovu u kojoj su čak četiri pretendenta na pobjedničko postolje, bila siguran putnik u drugu fazu takmičenja. No, nakon spektakularne pobjede protiv Francuske u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, ipak se i Bosni i Hercegovini daju neke šanse.

FIBA je napravila zanimljivo poređenje. Naime, prvi i posljednji put kada je Bosna i Hercegovina prošla grupnu fazu takmičenja, bilo je to 1993. godine, Eurobasket se kao i sada održavao u Njemačkoj. Najbolji strijelac prvenstva bio je bosanskohercegovački reprezentativac Sabahudin Bilalović. Sadašnji selektor Adis Bećiragić bio je član tadašnje reprezentacije. Tada, baš kao i sada, reprezentacija Bosne i Hercegovine znala je veći dio utakmice igrati sa svih pet igrača na parketu viših od dva metra. Simbolika je tu. Još da se iskažemo i na parketu.

Iako Sport klub, koji je vlasnik prava prijenosa Eurobasketa za Bosnu i Hercegovinu, nije više u ponudi MojaTV, utakmice košarkaške reprezentacije ipak je moguće gledati u direktnom prijenosu. Naime, na zvaničnoj stranici FIBA Eurobasketa https://www.fiba.basketball/eurobasket/2022 pronađete oficijelni streaming servis “courtside1891”, otvorite korisnički račun i platite za utakmicu koju želite ili za cijelo Evropsko prvenstvo (približno šest eura) i gledajte gdje god imate pristup internetu.

Svoju prvu utakmicu Bosan i Hercegovina igra danas protiv Mađarske u 14.30.