Politika | 01.10.2021.

Eksperti pali na zadataku

Počeli zvanični razgovori o rekonstrukciji Vlade Crne Gore

Predsjednik Demokratske narodne partije Milan Knežević, nakon razgovora s premijerom, istakao je da način na koji Vlada trenutno funkcionira nije održiv i potrebno je pronaći rješenje za izlazak iz te situacije. On je poručio da ne treba isključiti ni vanredne izbore

R. I.

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić počeo je jutros konsultacije s predstavnicima partija parlamentarne većine o najavljenoj rekonstrukciji Vlade, javlja Anadolu Agency (AA).

Pregovori se vode u pravcu da se dosadašnji model ekspertske vlade zamijeni političkom vladom, gdje bi pozicije ministara zauzeli predstavnici političkih partija. Iako je iz vlasti ranije bilo najavljeno, manjinske partije nisu dobile poziv premijera.

Prvi na razgovore jutros je stigao jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić. Nakon sastanka, kazao je da je Crnoj Gori potrebna stabilna i jaka Vlada, koja će se obračunati s organiziranim kriminalom i čiji će prioritet biti popravljanje ekonomske situacije.

"Iskazao sam punu spremnost da se dogovorom nađe rješenje koje će zadovoljiti sve pripadnike parlamentarne većine i građane", kazao je Mandić novinarima.

Prema njegovim riječima, prioritet nove Vlade bila bi borba za bolji život, odnosno popravljanje ekonomske situacija u Crnoj Gori.

"Spremni smo za dogovor i nakon njega sigurni smo da bi imali odgovoran i hrabar odnos", kazao je Mandić.

Na pitanje je li bilo riječi da će rekonstruirana Vlada imati 18 ministarstava i tri potpredsjednika, on je rekao da to ne bi sada trebao da bude temelj za razgovor.

"Mi moramo prvo da dođemo do zajedničkog stava šta imamo zajedničko, a nakon toga da se iskristalizira kako ta Vlada treba da izgleda. Ishitren korak bi bio da se pređe odmah na priču o ministarstvima", rekao je Mandić.

Predsjednik Demokratske narodne partije Milan Knežević, nakon razgovora s premijerom, istakao je da način na koji Vlada trenutno funkcionira nije održiv i potrebno je pronaći rješenje za izlazak iz te situacije. On je poručio da ne treba isključiti ni vanredne izbore.

"Ja sam saopćio da su, ukoliko nema dogovora, rješenje i izbori posredstvom međunarodne zajednice i ne vidim tu ništa dramatično i apokaliptično", kazao je Knežević novinarima nakon sastanka.

On je poručio da sporazum od 8. septrembra treba da poštuju svi.

"Očekujemo da i drugi ostave sve ono sto nas dijeli po strani", kazao je Knežević.

Na pitanje o resorima u Vladi, on je kazao da nisu razgovarali na tu temu. Kako je rekao, Krivokapića očekuju konsultacije s ostalim predstavnicima parlamentarne većine.

Kako je najavljeno, premijer će danas razgovarati i s predstavnicima Socijalističke narodne partije, Pokreta za promjene, Prave Crne Gore, Ujedinjene Crne Gore i Radničke partije, dok su za sutra planirani sastanci s predstavnicima Građanskog pokreta URA i s Demokratama.

U sporazumu između DF-a i Demokrata načelno je dogovoreno da se ide u pravcu rekonstrukcije Vlade i da se sa sadašnjih 12 ministarstva, broj resora poveća na 18. Parlamentarna većina koju čine DF-Demokrate i URA ima 41 poslanika od ukupno 81 u Skupštini Crne Gore.

Stavovi koje zastupaju autori nisu nužno i stavovi uredništva. Nijedan dio ovog izdanja ne smije se umnožavati, kopirati ili na bilo koji način reproducirati i koristiti bez izdavačevog pismenog dopuštenja.

Povezani članci

Povratak bivšeg gradonačelnika Banja Luke pojačava konkurenciju na predstojećim izborima

Sud BiH odlučio: Trojici Titovih saradnika pritvor, biznismenu Memiji mjere zabrane

Maratonsko ročište otkrilo: Gačanin "na daljinski" dijelio zadatke

VIDEO Ročište saradnicima kartela "Tito i Dino": Hoće li "grupa građana" iz Dubaija doći glave Konakoviću