Neformalna grupa građana pod nazivom "ReSTART" organizovala je danas proteste građana ispred zgrade Ureda visokog predstavnika u BiH (OHR BiH) kako bi iskazali nezadovoljstvo secesionističkom retorikom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i potezima visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.

Na protestima se mogu čuti poruke podrške državnosti i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine, te one protiv nametanja "nepravednih rješenja".

Neki od demonstranata nose transparente na kojim je napisano "Skinite nam Dejtonsku luđačku košulju", "Ne predaji državne imovine" i "Građani protiv embarga na demokratiju".

Glavna saobraćajnica ispred zgrade OHR-a je blokirana i saobraćaj je obustavljen.

Protesti su prvobitno bili najavljeni za jučer, ali su prolongirani između ostalog zbog najave da će danas biti održana i sjednica Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (PIC).

Iz neformalne građanske grupe "ReSTART"  ranije je najavljeno da protesti neće biti prilika za samopromociju stranačkih ili nestranačkih organizacija nego će mirkrofon biti ustupljen isključivo za obraćanje građanima.