Kahva je neizostavan dio kulture i stila života na Bliskom istoku i Sjevernoj Africi. Putovala je od roga Afrike do Jemena prije više od 500 godina i  ova zemlja je od tada zadržala svoje mjesto kao jedan od najpoznatijih svjetskih proizvođača kahve.

Dok su sufije izvorno kahvu koristile kao način da ih održe dovoljno budnima za obavljanje noćnih molitvi, danas se kahva poslužuje u svakoj prilici. U Jemenu farmeri još uvijek koriste tradicionalne metode uzgoja i prženja zrna kahve, koristeći praksu koja je ostala uglavnom nepromijenjena već pet stoljeća. U procesu nisu korišteni strojevi, hemikalije ili moderne metode kako bi se osigurala visoka kvaliteta i prepoznatljiv okus kahve.

U Jemenu sezona berbe kave počinje u studenom i traje do kraja siječnja. Jedna od ključnih lokacija je regija Manakhah, koja se nalazi preko 100 km zapadno od glavnog grada Sane. Regija je poznata po bujnim zelenim planinama i poljoprivrednim terasama. Berbu kave u pravilu obavljaju svi muški članovi obitelji, a sudjeluju i djeca. Mlađi članovi obitelji obično sortiraju i okreću zrna kave na suncu, ostavljajući ih da se osuše.

Većina jemenske specijalne kahve uzgaja se organski u gorju, na nadmorskim visinama iznad 1800 metara. Poljoprivrednici će tradicionalno krenuti u planine rano ujutro kako bi brali grozdove kahve, radeći do podneva, nakon čega slijedi kasnija smjena koja počinje od 15 sati do zalaska sunca. Drvo jemenske kahve zelene je boje, a visoko je između pet i šest metara.

Grozdovi kahve su zelene boje, ali im treba oko dva i pol mjeseca da sazriju i pocrvene. Berba može trajati od jednog do tri mjeseca, ovisno o veličini farme. Nakon što se uberu, ostave se da se suše na suncu na krovovima 10 do 15 dana. Sušenjem grozdovi postaju koncentriraniji, a konačni proizvod postaje bogatiji mirisom i okusom. Nakon što se osuše, poljoprivrednici ih cijepaju i skupljaju sjemenke, čiste ih i pripremaju.

Nakon toga, zrna kahve se prže u tavi, zatim zajedno melju prije pakiranja i prodaje. Što je zrno kahve tamnije, to će konačni proizvod biti aromatičniji i ukusniji.

Prema lokalnim poljoprivrednicima, izvan Jemena, proizvođači kahve odvajaju grozdove od voća prije sušenja, što daje postojan okus. No, u Jemenu je kahva jedinstvena zbog svoje nedosljednosti i zrna nepravilnog oblika. Uzgajivači također osiguravaju da nijedan dio biljke kahve ne bude izgubljen. Umjesto da se ljuske kahve bacaju, koriste se za izradu qishra - popularnog jemenskog napitka od kahve, prožetog đumbirom i kardamomom.

Listovi biljke kahve također se koriste za pripremu biljnog čaja.

Dok je jemenska kahva poznata u cijelom svijetu, poljoprivrednici su se posljednjih godina suočili s brojnim izazovima u njezinoj žetvi. Rat u Jemenu, koji traje od 2014., snažno je utjecao na industriju. Zbog nižih prinosa mnogi poljoprivrednici nisu mogli osigurati stalan život od žetve. Uticaj na ekonomiju, zajedno s ograničenjima koje je nametnula koalicija predvođena Saudijskom Arabijom na vanjsku trgovinu i zatvaranje graničnih prijelaza također je značilo da se poljoprivrednici bore s otežanim izvozom kahve.

Posljednjih godina cijena kahve je pala, zbog čega su mnogi poljoprivrednici ostali bez poticaja za proizvodnju i stoga nisu u mogućnosti brinuti se za svoje porodice. Mnogi su pribjegli potpunom napuštanju industrije i umjesto toga uzgoju alternativnih usjeva, za koje se nadaju da će biti unosniji.

Unatoč izazovima s kojima se farmeri suočavaju, kahva je visoko cijenjena u zemlji, a događaji i festivali posvećeni su ovom moćnom piću. Jemenci 3. marta slave Festival moke, kojim obilježavaju nacionalni dan kahve. Događaj slavi uzgoj kahve u zemlji i važan je način očuvanja baštine uzgoja kahve u zemlji.

Prije nego se kahva odveze na mljevenje, prvo se sortira. Nakon što je proces uzgoja završen, kahva se otprema u različite kafiće, trgovine i tržnice. Jedan popularni kafić, Haraaz Coffee, koji se nalazi u središtu glavnog grada Sane, nudi široku ponudu kahve. Ovo okupljalište privlači mnoge porodice, prijatelje i parove koji prolaze kroz njegova vrata, neki se odlučuju za ledenu kahvu, dok drugi biraju tradicionalniju arapsku kahvu.

Dok se neki odlučuju za tradicionalnu jaku kahvu, drugi radije biraju kahvu koja je prožeta različitim okusima, od kardamoma do đumbira ili čokolade. Kafić ima mnogo opcija za odabir, koje se čak mogu miješati i prilagoditi ljubiteljima pića. Neka od najpopularnijih pića u prodaji u kafiću uključuju Cortado, flat white, tursku kahva, karamel latte i španski latte. Kupci također imaju mogućnost kupnje svježih zrna kahve za ponijeti kući.

Industrija kahve ključni je dio jemenske kulture i baštine te izvor ponosa za svoje ljude. "Osnivanje ovog kafića je zahvaljujući poticanju uzgoja kahve u zemlji i polaganom smanjenju količine biljaka Khat", rekao je za Middle East Eye voditelj kafića Ghalib Jermaan.

Khat je biljka koja je stimulans, a žvače se u mnogim dijelovima Afrike i Jemena. Međutim, posljednjih godina ljudi su izrazili zabrinutost zbog njegovih negativnih učinaka na zdravlje ljudi. Jermaan vjeruje da će se ljudi uspostavom industrije kahve u Jemenu manje oslanjati na uzgoj kata kao prihod. "Sada je kultura kahve dio svakog jemenskog domaćinstva", kaže on.