Ruski energetski div Gazprom prekinuo je protok plina u Mađarsku preko ukrajinskog teritorija i preusmjerio ga ka turskom plinovodu.

Gazprom je ovih dana potpisao ugovor o opskrbi 4500 miliona kubika plina godišnje i isporučivat će ga, ne kao prije kroz Ukrajinu, već kroz plinovod Turski tok, koji pumpa ruski plin u Tursku kroz Crno more pa dalje prema Mađarskoj preko Bugarske i Srbije. Zato su, kako tvrde vlasti u Kijevu, prekinuli protok plina kroz Ukrajinu.

Ministarstva vanjskih poslova Ukrajine i Mađarske odmah su pozvala svoje ambasadore na konsultacije a ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da je odluka o promjeni rute opskrbe plinom prema Mađarskoj "ozbiljan udarac za ukrajinsko-mađarske odnose".

Ukrajina, od 2015. godine, nakon aneksije Krima i rata u Donbasu, nije kupovala plin od Rusije i više puta je osuđivala činjenicu da je izgradnja novih plinovoda, uglavnom Sjevernog toka-2, „izbacila Ukrajinu iz njene uloge glavne tranzitne zemlja za ruski plin u EU.

U međuvremenu stiže upozorenje da bi se Evropa krajem godine mogla suočiti s nestašicom plina.  S obzirom da su zalihe u skladištima na niskom nivou u ovo doba godine te da Rusija nastavlja dozirati izvoz, postoji realna zabrinutost da bi se Evropa mogla suočiti s nedostatkom plina kroz četvrti kvartal, upozorava spglobal.com, koji se bavi analiziranjem tržišta energenata.

Navodi kako bi potencijalno rješenje bilo rano odobrenje i pokretanje plinovoda Sjeverni tok 2, kojim bi se mogao dopremiti prijeko potreban plin u Evropu prije kraja 2021. godine. No, kako se očekuje da će njemačkom regulatoru za to trebati četiri mjeseca (do januara 2022.) za objavu nacrta odluke, postoji stvarni rizik da će Sjeverni tok 2 ostati “suh” do početka iduće godine.

Hladna zima mogla bi izazvati probleme za Europu, upozorio je prije nekoliko dana  francuski Engie, dok analitičari smatraju kako “osim nade u blagu zimu, ne postoji jasno rješenje za evropske potrebe ove zime, čak ni uz Sjeverni tok 2.”

Napominju da ne kupuju svi europski kupci plin na spot-tržištu te da su u boljoj poziciji oni koji su sklopili dugoročne ugovore za uvoz iz Rusije. Međunarodna agencija za energiju je krajem septembra priopćila kako bi Rusija “mogla učiniti više” za povećanje dostupnosti plina u Evropi i pomoći u punjenju evropskih skladišta.