Društvo | 26.01.2022.

Turska

Ples derviša na zaleđenom jezeru Cildir u istočnoj Anadoliji

Sema - ples derviša uvršten je na UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine, a derviš na jezeru Cildir plesao je pored konja koji vuku sanke, što je posebna atrakcija na ovom jezeru. Cildir je drugo po veličini jezero u istočnoj Anadoliji, a naročito tokom vikenda privlači brojne posjetioce koji žele hodati po ledu ili se voziti sankama koje vuku konji

R. I.

Na jezeru Cildir koje se nalazi između gradova Kars i Ardahan na sjeveroistoku Republike Turkiye, koje se tokom zime skoro potpuno zaledi, derviš je izveo tradicionalni ples, javlja Anadolu Agency (AA).

Sema - ples derviša uvršten je na UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine, a derviš na jezeru Cildir plesao je pored konja koji vuku sanke, što je posebna atrakcija na ovom jezeru.

Cildir je drugo po veličini jezero u istočnoj Anadoliji, a naročito tokom vikenda privlači brojne posjetioce koji žele hodati po ledu ili se voziti sankama koje vuku konji.

Ovo neobično jezero, površine od 123 kvadratna kilometra, prekriveno je debelim ledom jer temperatura zraka na tom području tokom noći pada i do 20 stepeni ispod nule.

Inače, posjetioci koriste zimsku idilu ne samo da bi uživali u fascinantnim krajolicima ovog područja nego i da bi pecali ribu u jezeru u eskimskom stilu. Dok se drugi odlučuju na šetnju zaleđenim jezerom, neki od posjetilaca sa sobom donose šatore koje postavljaju na zaleđeno jezero i tu se odmaraju. Na ovom jezeru moguće je uživati i u vožnji bicikla, na kojima se nalaze posebne gume, prilagođene ledu.

Stavovi koje zastupaju autori nisu nužno i stavovi uredništva. Nijedan dio ovog izdanja ne smije se umnožavati, kopirati ili na bilo koji način reproducirati i koristiti bez izdavačevog pismenog dopuštenja.

Povezani članci

Živi li Jugosloven u nama?

Volim bosanski narod, Sarajevo je prelijep grad, ali bih se sada vratio u Gazu

ŽENA I MRTVO DIJETE: Palestinac Mahammed Salem dobitnik nagrade World Press Photo

PO NJEMU SE NIŠTA NEĆE ZVATI: "Pablo Escobar" ne može biti zaštićeni žig