Nakon sjednice Predsjedništva Hrvatske demokratske zajednice predsjednik vladajuće hrvatske stranke i premijer Andrej Plenković govorio je o razgovoru održanom na sjednici, posebno o situaciju u Bosni i Hercegovini i hrvatskom stavu prema reformi Izbornog zakona, javlja Anadolu Agency (AA).

Vijeće za vanjske poslove Evropske unije usvojilo je danas dokument naziva "Strateški kompas" koji se odnosi na sigurnosni aspekt EU, a koji će šefovi država i vlada prihvatiti na sjednici koja će se održati u četvrtak u Briselu, najavio je hrvatski premijer.

"Posebno je važno da je na prijedlog Hrvatske u dijelu koji se odnosi na jugoistok Evrope, BiH, uvrštena referenca na konstitutivne narode i sve ono što je propisano Ustavom BiH čime smo poslali važnu poruku i Hrvatima u BiH, ali i cijeloj EU, i BiH kao državi, da je važno da ona funkcionira dobro ako su svi konstitutivni narodi i ostali zadovoljni. Time smo dobili jednu novu kvalitetu u dokumentima EU-a kada je riječ u ključnim strateškim vanjskopolitičkim interesima Hrvatske. Nadamo se da će se to reflektirati na daljnje razgovore između političkih stranaka u BiH kako bi se postiglo rješenje i kompromis o Izbornom zakonu", izjavio je Plenković.

Dodao je kako je "Strateški kompas" dokument koji je nastavak dokumenata koji su imali raniji naziv "Evropske sigurnosne strategije" koje su započete prije dva desetljeća te kako se na ovom zadnjem dokumentu radilo prethodne dvije godine i koji je prihvaćen od EU ministara.

Dio teksta koji se odnosi na konstitutivnost naroda u BiH izazivao je prijepore hoće li ili neće biti uvršten u neke od evropskih dokumenata, podsjetio je Plenković, istaknuvši kako je na ovome uvrštavanju intenzivno radila hrvatska diplomatija.

"Smatram da je ovo jako korisno za Hrvate u BiH, ali i za sva tri naroda jer time šaljemo poruku o onome što je napisano u Ustavu BiH i vjerujem da će u daljnjim razgovorima o promjenama Izbornog zakona ovo biti signal političkim strankama u BiH da je potrebno postići politički dogovor. Danas je na sastanku Vijeća ministara EU visoki predstavnik Josep Borrell pohvalio konstruktivnost hrvatskih pregovarača, pritom mislim na Dragana Čovića i Iliju Cvitanovića koji su učestvovali", izjavio je Plenković.

Plenković je poručio da žele kvalitetno funkcioniranje BiH i pravedan pristup prema svim narodima te dodao kako je to prilikom posjeta Sarajevu iznio partnerima, a taj, kako ga zove, pravedan pristup zahtijeva ravnopravnu zastupljenost hrvatskog naroda i "legitimnu predstavljenost".

"Apeliram na sve da se, sa ili bez posredovanja međunarodne zajednice, pronađe rješenje koje će omogućiti da se održe izbori jer ako bude ovako kako je danas onda je upitna svrhovitost izbora u varijanti da Hrvati unaprijed znaju da neće nikada moći izabrati svoga člana Predsjedništva, a smisao Daytona je bio da na teritoriju Republike Srpske jednog predstavnika biraju pripadnici Srba, na teritoriju Federacije BiH da se biraju jedan Bošnjak, jedan Hrvat", istakao je Plenković.

U odgovoru na novinarska pitanja potvrdio je kako su se ideji uvrštavanja konstitutivnosti posebno opirale Njemačka i Nizozemska, no kako je nakon diplomatskog insistiranja došlo do saglasnosti.

"Ako jedan narod drugom na teritoriju Federacije BiH bira predstavnika, onda to nije pravedno", zaključio je Plenković.

VIŠE O TEMI: Čović: HDZ BiH i HNS razmatraju prekid pregovora o izmjenama Izbornog zakona