Dolazim sa željom da unapređujemo suradnju, da šaljem poruku o cjelovitosti BiH i ravnopravnosti sva tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini i svih građana koji žive u BiH, rekao je predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković nakon sastanka sa predsjedavajućim Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoranom Tegeltijom u Sarajevu

"Moja prva politička poruka je da u Bosnu i Hercegovinu dolazim kao prijatelj i kao partner. Dolazim sa željom da unapređujemo suradnju, da šaljem poruku o cjelovitosti BiH i ravnopravnosti sva tri konstitutivna naroda u BiH i s pravima svih građana koji žive u BiH. Hrvatska poštuje Dejtonski mirovni sporazum, dakle koncept jedne države, dva entiteta i tri konstitutivna naroda i drugih koji ovdje žive, i na tom tragu ćemo ponoviti naš interes za ravnopravnošću Hrvata kao najmalobrojnijeg konstitutivnog naroda u Bosni i Hercegovini", kazao je Plenković koji je jutros doputovao u posjetu BiH.

"Naši današnji razgovori su bili kvalitetni u kontekstu da je Hrvatska već više od osam godina članica Evropske unije i da želi maksimalno pomoći BiH i njenim reformskim naporima. Također, važno je da smo u vremenu pandemije COVID pružili ruku potpore BiH kako bi se zaštitili ljudi od ove pošasti", rekao je Plenković.

Dodao je da je tokom sastanka razgovarano i o pitanju nezakonitih migracija.

"Moramo surađivati po pitanju sprečavanja nezakonitih migracija. Važna je suradnja naših policija i nadležnih službi kako bismo spriječili nezakonite migracije", kazao je Plenković.

Poručio je da Hrvatska želi dodatno produbiti gospodarsku saradnju sa BiH u narednom periodu.

"Hrvatska je također maksimalno spremna povećati gospodarsku suradnju i trgovinsku razmjenu sa BiH i riješiti sva infrastrukturna pitanja kvalitetnije prometne povezanosti i povećati suradnju u području enegretike. U području energetike izdvojio bih spremnost da nastavimo u tom južnom dijelu suradnju. Mi smo spremni omogućiti diverzifikaciju pravaca opskrbe plinom za BiH. Hrvatska je jedan od ključnih trgovinskih partnera BiH. Naša razmjena će sigurno ove godine ići preko dvije milijarde eura. Predložio sam da se tijekom iduće godine organizira veliki gospodarski forum uz ovaj postojeći", rekao je hrvatski premijer.

Dotakao se i pitanja unutrašnjih zbivanja u BiH, napominjući da je najvažnije da institucije BiH budu funkcionalne.

"Ključna poruka je poruka o cjelovitosti BiH, o kvalitetnom fukcioniranju, o koncepciji jedan, dva, tri, i funkcionalnosti institucija BiH. Željeli bismo da institucije BiH budu funkcionalne i da su svi u njima zastupljeni na kvalitetan način. Također, Hrvatska ne želi vidjeti nikakve separatističke tendencije unutar BiH. Želimo da se poštuje dejtonski okvir Ustava koji je nastao u vrlo teškim okolnostima", kazao je Plenković.

Komentarišući pitanje izmjena Izbornog zakona u BiH, Plenković je poručio da političke stranke u BiH trebaju doći do dogovora o tom pitanju.

"Do tog dogovora treba doći između političkih stranaka u BiH i institucija BiH na temelju dogovora da svi narodi budu legitimno zastupljeni u institucijama BiH. Moramo unaprijediti položaj Hrvata kao konstitutivnog naroda, da oni trebaju biti legitimno zastupljeni u institucijama BiH. Stoga je važan i proces reforme Izbornog zakona u BiH", rekao je Plenković.

Na novinarsko pitanje o eventualnoj opasnosti odlaganja nuklearnog otpada iz nuklerane elektrane "Krško" u blizini granice s BiH, istakao je da je Zagreb u razgovorima s vlastima iz BiH o toj temi.

"Hrvatska je o toj temi i lokaciji u konstantnom dijalogu sa vlastima BiH. Ono što je važno je da imamo na umu da opasnost ili bilo kakva ugroza za tu lokaciju, s obzirom na vrlo pouzdane znanstvene informacije, u biti ne postoji. Na tom području nema nikakve opasnosti za ugrozu zdravlja za građane Hrvatske, a još manje za građane BiH s druge strane granice", rekao je Plenković.

Na pitanje o tome da prokomentariše izjavu hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića o genocidu u Srebrenici, poručio je da se stav Hrvatske o tome nikada nije mijenjao.

"Što se tiče pitanja genocida u Srebrenici, službeni stav Hrvatske o tome nikada nije došao u pitanje. Smatram da je i predsjednik Milanović (Zoran Milanović, predsjednik Hrvatske, op. a.) u međuvremenu uspio pojasniti ono što je htio reći. Nekada te formulacije jako brzo dobiju određeni spin u medijima. Međutim, vidjeli ste neke njegove ranije izjave gdje on oko Srebrenice i genocida u Srebrenici nije imao nikakvih dilema", kazao je Plenković.

Tokom posjete glavnom gradu BiH predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković sastaće se i sa članovima kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH, a potom će otputovati u Mostar.