Rusko tržište postepeno se otvara nakon susupenzije izazvane oštrim zapadnim sankcijama, koje su uslijedile posle invazije Rusije na Ukrajinu, koja je počela 24. februara, prenosi Reuters.

U utorak ujutru rublja je dostigla vrednost 87,7 za jedan dolar i 96,4 za jedan euro, što je njena najveća vrijednost od 28. februara, prenosi Russia Today, pozivajući se na TASS.

Glavni investicioni strateg u kompaniji ITI Kapital, Iskander Lucko, smatra da su dva pokretača uspona ruske valute – prelazak Rusije na plaćanje izvoza gasa u rubljama i nalog da izvozne firme konvertuju 80 posto svoje devizne zarade u domaću valutu.

“Situacija na tržištu sada zaista zavisi od napretka u pregovorima između Rusije i Ukrajine“, naveo je Lucko u komentaru o ruskoj berzi, aludirajući na današnje rusko-ukrajinske razgovore licem u lice u Turskoj.

Kada je riječ o trgovini ruskim dionicama, ona se odvija u skraćenim sesijama i uz različita ograničenja, uključujući zabranu “šortovanja” (špekulativne trgovine s ciljem ostvarenja profita u kratkom roku). Nerezidentima je zabranjeno da prodaju dionice i ruske državne obveznice denominovane u rubljama do 1. aprila. Obim trgovanja je daleko manji od uobičajenog.

Aviokompanija Aeroflot, jedna od najtrgovanijih dionica od ponovnog otvaranja Moskovske berze, skočila je za 12,7 posto, naftna kompanija Rosnjeft je porasla za 9,8 procenata, a najveći domaći zajmodavac, Sberbanka, zabilježio je rast od 7,7 posto, prenijela je agencija Tanjug.