Njemačko Federalno tužiteljstvo i Federalna kriminalistička policija uhapsili su dvojicu bivših pripadnika njemačke vojske, Arend-Adolfa G. i Achima A., koji su regrutirali privatnu plaćeničku vojsku od oko 150 ljudi. Njemački državni tužitelj Peter Frank optužuje ih za teške zločine, prema informacijama koje je objavio Der Spiegel.

Njegov poslovni model sastojao se od nuđenja stranim vladama rješenja za probleme u inozemstvu. Ponudili su svoje usluge, na primjer, Vladi Saudijske Arabije za ilegalne specijalne misije u Jementu koje su se trebale biti provođene pod krinkom humanitarnih misija.

Tamo se Saudijska Arabija godinama bori protiv utjecaja pobunjenika Huti, koji pak imaju podršku Irana. Željeli su 'pacificirati' zonu građanskog rata i prisiliti na mirovne pregovore između pobunjenika Huti i jemenske vlade, navodi se u priopćenju Ureda federalnog tužiteljstva. Srednjoročno su imali planove sudjelovati u drugim ratnim zonama.

Hapšenje dvojice osumnjičenih obavljeno je u kvartu Breisgau-Hochschwarzwald u Münchenu a obavljeni su i pretresi u stanovima optuženika i još četiri kuće u Bavarskoj i Baden-Württembergu.

Federalno tužiteljstvo tereti dvojicu muškaraca da su planirali počiniti zločine protiv čovječnosti te postoji sumnja da su osnovali terorističku organizaciju za služenje vojnog roka u inozemstvu. Regrutirali su svoje ljude iz elitnih grupa njemačke vojske i policije i ponudili im mjesečnu plaću veću od 40.000 eura, znatno iznad plaće koju primaju ti profesionalci.

Njemačka štampa tvrdi da su Arend-Adolf G. i Achim A. prije bili dio kontroverzne zaštitarske firme Asgaard, nakon što su bili aktivni padobranci u njemačkoj vojsci. G. je čak bio i direktor firmw koja je godinama bila na udaru vlasti jer je regrutirala bivše pripadnike specijalnih jedinica. Do sada je firma bila najpoznatija po svojim sigurnosnim službama u Iraku, gdje je čuvala ambasadu Saudijske Arabije.

Budući da su njihove aktivnosti već bile pod strogom prismotrom, dvojica bivših vojnika odlučili su osnovati novu privatnu vojsku.

Informacija njemačke Vojne protuobavještajne službe (MAD) dovela je istražitelje na trag plaćenicima. Obavještajna služba primila je upozorenje da rade na uspostavljanju plaćeničke formacije za Saudijsku Arabiju. Očito se jedan od vojnika u procesu regrutacije, privučen vrlo visokom plaćom, obratio MAD-u da prokaže ovu nezakonitu aktivnost.

Zaštitarska firma Asgaard dospjela je na naslovnice nakon što se doznalo za navodno krajnje desničarske aktivnosti nekih njezinih zaposlenika. Tužiteljstvo vodi istragu protiv visokog uposlenika firme zbog sumnje da je pripremao teški čin nasilja nad ljevičarskom političarkom Martinom Renner. Asgaardov menadžer poriče optužbe za pripremanje napada i neonacističko porijeklo.