U blizini Granade na današnji je dan 1898. godine rođen jedan od najvećih pjesnika 20. stoljeća, Federico García Lorca. Najslavniji španski pisac 20. stoljeća simbol je svih onih koji su nestali u Španskom građanskom ratu a njegovi čiji posmrtni ostaci nisu pronađeni ni nakon više od 80 godina od njegove smrti i još uvijek su u nekoj masovnoj grobnici.

Kada je upisao Univerzitet u Granadi 1914. godine, mladi Lorca studirao je filozofiju, književnost i pravo. Tada zajedno sa drugim mladim intelektualcima postaje dio kruga koji će iznjedriti izvanredne osobe koji će postati priznati u različitim disciplinama kao što su poezija, književnost, novinarstvo, umjetnost, politika ili muzika, kruga pod nazivom El Rinconcillo. Putovanja po raznim krajevima Španije sa kolegama studentima probudila su u Lorci njegov književni poziv, a iz njih je proizašla i njegova prva knjiga u prozi pod naslovom Impresije i krajolici, objavljena 1918. godine.

Residencia de Estudiantes u Madridu, u koju se preselio 1919. godine, u to je vrijeme bila intelektualna košnica. Kroz to su mjesto prolazile figure poput Alberta Einsteina, Johna Maynarda Keynesa ili Madame Curie, likovi koji su uveliko uticali na Lorcino intelektualno formiranje. Prema riječima njegovog prijatelja Adolfa Salazara, susret s Luisom Buñuelom, Rafaelom Albertijem ili Salvadorom Dalijem značio je Federicov bijeg od intelektualne dosade koju je toliko mrzio.

Godine 1921. Lorca je objavio Knjigu pjesama i premijerno izveo svoju prvu dramu El hex de la Mariposa. U maju te godine vratio se u Granadu gdje je upoznao slavnog kompozitora Manuela de Fallu s kojim je potpisoa nekoliko projekata.

Njegovo veliko prijateljstvo sa slikarom Salvadorom Dalíjem odvelo ga je u Cadaqués 1925. i 1927. Ti će boravci duboko obilježiti njihove živote, kao što se može vidjeti u djelu Oda a Salvador Dalí, koje je Lorca objavio 1926. Dalí je čak Lorcu nagovorio da slika a svoju prvu izložbu predstavio je u Barceloni 1927. godine.

Lorca je doživio veliki uspjeh sa svojim djelom Canciones, ali objavljivanje Primer balladro gitano donijelo je Lorci probleme. Optužen je za branitelja Cigana a oštro su ga kritizirali čak i Buñuel i Dalí. Ličnoj krizi treba dodati i njegov raskid s Emiliom Aladrénom, kiparom s kojim je Lorca održavao intenzivan emocionalni odnos.

Kako bi preokrenuo svoj život, Lorca je krenuo na Olimpijske igre za Sjedinjene Države, gdje je stigao 1930. godine. Bio je iznenađen kapitalističkom ekonomijom i tretmanom Afroamerikanaca u New Yorku. Njegova iskustva navela su ga da napiše Poeta u New Yorku, djelo koje će biti objavljeno tek četiri godine nakon njegove smrti.

Godine 1931. Lorca je napisao Bodas de Sangre, prvi dio trilogije. Tragedija u stihovima i prozi inspirirana stvarnim zločinom koji se dogodio 1928. u gradu Níjar, u pokrajini Almería. Godine 1934. napisao je Yermu, drugi dio trilogije. Lorca nije stigao napisati treći i posljednji dio iako je, kako je rekao, već imao na umu naslov.

Nakon boravka u Buenos Airesu, Lorca se vratio u Španiju 1934. godine, gdje je politička situacija bila neodrživa, a vladala je predratna klima koja je nagovještavala izbijanje građanskog rata. Dok se cijeli svijet divio Lorci kao "španskom Homeru", kritike na njegov račun su se pojačavale u kontekstu napetosti prije sukoba, a iako je odolijevao pritiscima svojih prijatelja da se pridruži Komunističkoj partiji, trpio je napade konzervativaca zbog prijateljstva s otvoreno socijalističkim ličnostima poput glumice Margarite Xirgu.

Lorcina popularnost i njegove brojne izjave protiv društvene nepravde činile su ga neugodnim likom za desnicu.

Unatoč zaštiti koju su mu nudili Meksiko i Kolumbija, Lorca se s porodicom radije vratio u Granadu jer je situacija u Madridu postajala sve gora i gora. Konačno, pjesnik se odlučio skloniti u kuću roditelja svog prijatelja Luisa Rosalesa, gdje ga je 16. augusta 1936. uhapsio Ramón Ruiz Alonso.

Lorca je bio svjestan užasne situacije u kojoj se našao. Pjesnik je prebačen u grad Víznar, a dva dana kasnije, u zoru 18. auguista 1936., strijeljan je nekoliko kilometara od Granade, na takozvanom "Putu smrti". Njegovo tijelo nikada nije pronađeno, počiva u neobilježenoj masovnoj grobnici, vjerojatno u blizini mjesta svoje smrti.

Istraživanje provedeno 2006. godine pokazalo je da su vjerovatno porodice Roldán i Alba bile direktno uključene u smrt Garcíe Lorce, zbog sukoba s pjesnikovim ocem sa kojim su se svađali zbog raspodjele kupljenog imanja. Iskoristivši vojni udar i objavljivanje La Casa de Bernarda Alba, knjige u kojoj Lorca iznosi kiselu i žestoku kritiku ovih porodica, tada su se, očito, odlučili obračunati s pjesnikom.