Ministarstvo vanjskih poslova Izraela u srijedu je opomenulo svog ambasadora u Albaniji, koji je također nadležan za Bosnu i Hercegovinu, zbog njegovog miješanja u untrašnje poslove BiH. Opomena je uslijedila dvije sedmice nakon što je procurio memorandum u kojem je ambasador Noah Gal Gendler podržao kontroverzni plan izborne reforme kojem se protive probosanske političke stranke, a podupiru ih nacionalističke snage.

Premijer Yair Lapid, koji je također ministar vanjskih poslova, naredio je da se opomene ambasador Noah Gal Gendler nakon objave uvodnika u Haaretzu u kojem se njegovi postupci nazivaju "novom nulom za izraelsku diplomatiju".

"Po nalogu premijera i ministra vanjskih poslova Yaira Lapida, glavni direktor Ministarstva vanjskih poslova Alon Ushpiz opomenuo je izraelskog ambasadora u Albaniji i BiH zbog ponašanja u slučaju o kojem se danas govori u uvodniku Haaretza", navodi se u saopćenju.

Memorandum spomenute ambasade, koji je bio u središtu kontroverze, izdan je kao odgovor na izborni plan koji je promovirao Ured visokog predstavnika, institucija koju podržava Evropska unija i koja stvorena nakon ratova na području bivše Jugoslavije 1990-ih kako bi se održao mir u regiji. Kritičari kažu da bi predložena promjena izbornog sistema umanjila politički utjecaj Jevreja, Roma i drugih manjina u zemlji.

Ranije ovog mjeseca, ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković izjavila je za Haaretz da je "teško shvatiti kako bi službena politika Izraela uopće mogla pozdraviti diskriminaciju Jevreja u nemogućnosti obnašanja dužnosti u BiH" s obzirom na to da bi "predloženi Izborni zakon zacementirao sadašnji diskriminirajući sistem prema manjinama".

Njene stavove ponovio je i Jakob Finci, predsjednik Jevrejske zajednice u BiH, koji je izjavio da je "začuđen" stajalištem Izraela.

"Ovo je prvi put da Izrael zauzima stav o unutrašnjim pitanjima BiH, ne pomažući Jevrejsku zajednicu, već jednu političku stranku u zemlji", rekao je Finci za Haaretz.

Na pitanje o protivljenju Jevrejske zajednice prijedlogu – koji bi bio diskriminirajući, konsolidirajući moć etnonacionalističkih stranaka – Ministarstvo vanjskih poslova Izraela isprva je Haaretzu reklo da njegov stav ima za cilj zaštititi lokalne Jevreje.

U to vrijeme, iz spomenutog ministarstva su za Haaretz rekli da je memorandum izrazio "potporu (za) očuvanje prava jevrejske zajednice u zemlji" i da je "poslan nakon lokalne inicijative za promjenu Izbornog zakona i straha da bi implikacije rasprave oko ove promjene mogle naškoditi tim pravima".