Meksički reditelj Guillermo del Toro predstavio je svoj animirani stop-motion film Pinocchio na Međunarodnom festivalu animacije u Annecyju u Francuskoj. Publika je čekala u dugim redovima da vidi prvu snimku filma, koji je Del Torov animirani redateljski debi.

Oscarom nagrađeni reditelj predstavio je osam minuta Pinocchia, koji bi trebao biti objavljen u decembru na Netflixu. Del Toro je rekao da je jedini razlog zašto je svoje "debelo dupe" doveo u francuski grad iz Kanade, gdje je snimio stop-motion, bio da fanovima pokaže prve kadrove animiranog filma. Fanovi su mu zahvalili ovacijama.

“Svako od vas ima priču za ispričati. Vi ste pionir. Svako ima cilj. A Pinocchio je moj, jedna od najvažnijih priča u mom životu”, rekao je Del Toro.

Prije nego što je otkrio neke scene, Del Toro je upozorio publiku da se njegov Pinocchio uveliko razlikuje od klasika Carla Collodija iz 1883. The Adventures of Pinocchio i Disneyjevog filma. Na filmskom festivalu u Cannesu u maju, Del Toro je otkrio da se priča odvija u kontekstu uspona Benita Mussolinija na vlast u Italiji.

“To je vrlo ličan film. Postoje dvije priče koje imaju vrlo jaku vezu sa mnom i s mojim ocem, Frankensteinom i Pinocchiom. I jedno i drugo govori o važnosti neposlušnosti, o krhkosti života i o tome kako nas smrt čini ljudima”, rekao je publici na Međunarodnom festivalu animacije u Annecyju, dodajući da mu je za snimanje filma trebalo 15 godina.

Del Toro je rekao da je priča o Pinocchiu čak uticala na dva njegova ranija filma, The Devil's Backbone i Pan's Labyrinth. S publikom je podijelio svoju ljubav prema stop-motion kinu, koju je opisao kao "oblik animacije koji je neprestano na rubu izumiranja". “Kada sam vidio King Konga (verziju iz 1993.), shvatio sam što znači animirati, dati dušu nečemu što nije živo”, rekao je.