Avdo Huseinović se godinama nalazi među predloženim kandidatima za Šestoaprilsku nagradu Grada Sarajeva. Do danas je nije dobio, zato je, nakon nekoliko Huseinovićevih knjiga i oko trideset dokumentarnih filmova, od kojih je posljednji “Postupi po naređenju – dželati u plavom” o zločinima MUP-a RS-a premijerno prikazan 9. januara, pokrenuta peticija da mu se dodijeli nagrada koja se i inače uručuje istaknutim pojedincima, grupama i kolektivima za značajna ostvarenja i izuzetne uspjehe u radu.

Huseinović je osoba koja u kontinuitetu njeguje sjećanje na heroje koji su stali u odbranu države od bjesomučne Agresije, ali i rasvjetljava sve one slučajeve za koje su agresori mislili da su ostali daleko u prošlosti i da nikada neće biti do kraja razjašnjeni.

Da je došlo vrijeme da Huseinović dobije ovo priznanje, govori podatak da je u samo nekoliko dana nakon premijere njegovog filma online peticiju potpisalo više od 500 ljudi.

“Nužno je uvijek i iznova osvježavati pamćenje i čuvati kulturu sjećanja baziranu na relevantnim historijskim izvorima i činjenicama kako bi počinjeni zločini bili sačuvani od zaborava. Avdo Huseinović je autor mnogih dokumentarnih filmova koji su ostavili značajan utisak ne samo na publiku u Bosni i Hercegovini nego i regionu, koji ne dopušta da se glas istine zaboravi. U trenucima kada mračne sile žele da se utrne svjetlo časne bh. borbe za cjelovitu i nedjeljivu BiH, moramo dati sve od sebe i nagraditi čovjeka koji sve ove godine čini da se glas istine i pravde čuje u cijelom svijetu”, stoji u objašenjenju razloga zbog kojih je pokrenuta peticija.

Nagrada se uručuje 6. aprila, na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva u povodu Dana Grada Sarajeva, a uručuje je gradonačelnik i predsjedavajući Gradskog vijeća.