Péter Márki-Zay (49) želi da skine Viktora Orbana s premijerske pozicije, što je u Mađarskoj već svima poznato. U oktobru su birači izabrali ovog političara, gradonačelnika Hódmezővásárhelya u južnoj Mađarskoj, da izazove premijera Mađarske na općim izborima sljedeće godine, kao šef raznolike koalicije opozicionih stranaka.

On je dugogodišnji konzervativac, bio je neočekivani pobjednik predliminarnih izbora (jedna vrsta kvalifikacionih izbora između opozicije) koji su naznačili prvi put da je posrnula mađarska opozicija odlučila da se ujedini oko jedinstvenog cilja u nadi da će Orbana skloniti sa funkcije.

Uprkos nacionalnim medijima koji su naklonjeni vladi, labav savez koji stoji iza Márkija-Zaya, a koji se sastoji uglavnom od lijevog centra, ali i desne stranke Jobik - bio je rame uz rame u anketama s Orbanovom strankom Fidesz. Ovo je Marki-Zaya katapultiralo kao veliku nadu za eurokrate.

Zaista, u mnogim aspektima, Márki-Zay nudi Briselu alternativu Orbanu. On je čvrsto pro-EU, tečno govori engleski, francuski i njemački i ima doktorat iz historije ekonomije. 

Marki-Zayjevo balansiranje sada tek počinje, ukoliko dođe na vlast moraće vješto pomiriti suprotstavljene interese svoje alijanse.

Ukoliko to postigne, Orban je u velikoj opasnosti da izgubi svoju poziciju. To bi u neku ruku odgovaralo i zvaničnom Briselu, čije su težnje vezane za mir i stabilnost Evropske unije, a koju Orban trenutno narušava.