Rekao je da su on i drugi zatvorenici bili prisiljeni da pjevaju rusku himnu svako jutro, a ako se ne povinuju, biće “kažnjeni zbog toga. Dobili bi batine.”

Aslin je bio jedan od 10 pritvorenika koji su pušteni u srijedu navečer u razmjeni za koju je Saudijska Arabija posredovala između Rusije i Ukrajine.

Među oslobođenima je pet britanskih državljana: Aslin, Džon Harding, Dilan Hili, Endru Hil i Šon Piner.

Aslin, koji je porijeklom iz Newarka u Nottinghamshireu, izgradio je novi život u Ukrajini 2018. godine, zaljubivši se u Ukrajinku Diane Okovytu i pridruživši se marincima.

On je zarobljen u aprilu dok se borio u gradu Mariupolju na jugoistoku zemlje, a suđeno mu je zajedno sa Pinnerom i Brahimom Saadounom, državljaninom Maroka. Rečeno im je da se suočavaju sa smrtnom kaznom.

Kada mu je izrečena kazna, Aslin je rekao da je htio da plače, ali nije mogao. “Bilo je bukvalno pitanje preživljavanja”, rekao je.

Aslin je rekao da je tokom boravka u zatvoru držan u ćeliji za dva čovjeka i spavao je na prostirci prepunoj vaški i žohara. Budući da nije bilo toaleta, on i ostali zatvorenici morali su da koriste prazne flaše.

Rekao je da je preživio tri sedmice jedući komade kruha i pijući samo vodu. Jedini put kada su ga pustili iz ćelije bila je propaganda ili telefoniranje.

Rekao je da je, kada mu je ruski vojnik provjerio pasoš i postalo jasno da je iz Britanije, udaren šakom u lice.

U jednom trenutku Aslinovi tamničari su zaprijetili da će mu odsjeći uho. Pretučen je zato što je imao tetovažu ukrajinskog trozuba.

Prisjećajući se kada je uboden nožem u leđa, Aslin je rekao: “Znao sam da postoji velika mogućnost da ću biti ubijen.”

Rekao je da ga je Rus koji ga je čuvao upitao: „Želiš li brzu ili lijepu smrt?“

Aslin je rekao da je odgovorio da želi brzu smrt, ali mu je vojnik rekao: "Imaćeš prelijepu smrt, ja ću se pobrinuti da to bude prelijepa smrt."

Nakon što se ove sedmice ponovo sastao sa svojom majkom i svojom vjerenicom, Aslin je rekao: "Nikad nisam mislio da ću izaći živ."