Moj radni zadatak je da podvrgnem mašinu neviđenom medijskom eksperimentu: Forbes ga je intervjuisao o vještačkoj inteligenciji, Xataka je igrao igru uloga sa njim, EL PAÍS ga je ispitivao za Selectividad ... Moj zadatak je da mu dam nekoliko dana i napišem hroniku: nekoliko dana bot će odgovarati na sva pitanja koja mi postavljaju moja djeca, moji šefovi, piljari..., i donosit će sve odluke za mene.

Hoće li krenuti naopako?

Odmah je jasno da neće biti smješno. Počinjem sama, noću. Pitam: "Da idem u krevet ili da nastavim gledati ovu seriju?" Odgovor: četiri paragrafa o prednostima sna. Ako ništa barem je uspavljujuće. I tako sa svime. Kada djevojka povrati, ChatGPT preporučuje da odmah, u tri ujutro, uključim veš mašinu i odem u hitnu pomoć. Kasniš sedam godina, dragi. Osjećam da je moja inteligencija magična i neponovljiva.

Najviše uznemiruje to što na većinu onoga što "mi" tražimo - recimo kada mu naredim da mi napiše ovu hroniku, u tom slučaju - odgovara sa žaljenjem: "Ne mogu ja to, samo sam jezički model". A ja sam sredovečna dama koja pokušava da zaradi za hljeb, ChatPGT. „Razumem kako se osećaš, ali…”. Sada, sada, izvinite što sam vas ponovo razočarao.

Ukupno, na kraju smo pričali o svemu pomalo. On glupo oponaša Merlin Monro („Oh, draga, ljubav je sve“) i piše mi prihvatljive mejlove da me izvini sa sastanaka.

Kažem mu da su Shakira i Piqué još uvijek zajedno. „Da, oni su posvećen i srećan par,“ klima glavom.

Natjeram ga da napiše refren zlobne pjesme, a on će: "Ostavio me zbog drugog, život mi se raspao." Kratka priča o dinosaurusu (užasno); pjesma o gusjenici (bolje); nekoliko recenzija o serijama (sve vrlo Wikipedia, sa više stila na engleskom).

Smiješna fraza o ženskom kondomu? "Budite sigurni i zabavite se sa našim ženskim kondomom!" "Bože moj, chatbote", kažem mu. I on me razumije, jer se, na iznenađenje, ponovo izvinjava. Preporuči mi četiri ljubavna filma iz historije kinematografije. Prvi koji će ispasti je La la land. Ništa za dodati.

Stvarno je smiješno kako ChatGPT uvijek pokušava da se složi sa mnom. I pored toga, on je tek u povoju, naravno, nevjerovatan je, a prije svega je ono što jeste, ne umara se od ponavljanja. Ne mogu baš da zavolim "jezički model". Ali on to shvata. Taj njegov sluganski ton me podsjeća na HAL ( 2001: Odiseja u svemiru ) i PAL (Mičelovi protiv mašina ).

Ne mislim da je ovo početak kraja svijeta. Također nemam pojma kako će to promijeniti svijet, ali sigurno hoće. Pet dana kasnije, jedino mi je jasno da će s vremenom i milijardama biti bolji i savršeniji i da će biti preimenovan (jesam li ga ja jedina nazvala ChatJPG?). U međuvremenu, nastaviću isto, koračajući čvrsto ka svojoj zastarjelosti.

Izvor: El Pais