Posljednjih mjeseci su je mnogo puta pitali, a jedva da je odgovorila: Šta će Angela Merkel učiniti nakon odlaska iz fotelje njemačke kancelarke u kojoj je bila 16 godina? U septembru je priznala da otkako je ušla u politiku nije imala slobodne minute.

Rekla je to na sastanku s nigerijskom autoricom Chimamandom Ngozi Adichie. "Navršila sam 67 godina i nemam beskonačno puno vremena", razmišljala je glasno. “Želim li pisati, želim li razgovarati, želim li planinariti, želim li ostati kod kuće, želim li vidjeti svijet? Odlučila sam početi tako što ću ništa ne raditi i vidjeti šta će se dalje dogoditi.“

Niko nije zamišljao kako Merkel dokono provodi vrijeme kod kuće, a još manje nakon što je prije nekoliko dana u medijima procurio zahtjev koji je iznijela Bundestagu da ima svoj ured na berlinskom bulevaru Unter den Linden. Svi bivši ministri vanjskih poslova imaju pravo na ured, osoblje i vozača, no dokument u kojem Merkel traži devet zaposlenika (dva direktora ureda, dva specijalizirana savjetnika, tri administrativna i dva vozača) potvrda je da bivša kancelarka razmišlja o nekoj  vrsti javne djelatnosti.

Poznato je da priprema političke memoare koje će napisati sa jednom od svojih najbližih saradnika, Beate Baumann.

Ona je Merkeličina šefica kabineta od 1992. i kaže da knjiga koju pripremaju neće biti obična autobiografija. "Kancelarka ne želi ispričati svoj život, već svojim riječima objasniti svoje glavne političke odluke i povezati ih sa svojom životnom putanjom", rekla je Baumann za Spiegel.

Priča će skakati iz krize u krizu: finansijska kriza, kriza eura, izbjeglička kriza, kriza koronavirusa. To je bio prvi put da zagonetna Baumann, koja nikada nije dala intervju, dopušta nekom mediju da citira njezine riječi. Pisanje će trajati dvije-tri godine. "Kancelarka i ja smo bili jasni da ćemo, ako napravimo ovu knjigu, biti sami, bez pisca u sjeni, bez historičara ili novinara", dodala je.

Merkel se uselila u bivši ured Margot Honecker, ministrice obrazovanja komunističkog DDR-a i supruge predsjednika Ericha Honeckera, u zgradu u vlasništvu Bundestaga na adresi Unter den Linden 71. Njen prethodnik Helmut Kohl takođe je imao svoj ured tamo kada je napustio poziciju kancelara. Merkel i njen suprug, naučnik Joachim Sauer, nastavit će živjeti u centru Berlina, u svom unajmljenom stanu, iako će vrijeme provoditi i u kući koju posjeduju u ruralnoj četvrti Berlina. Uckermark, u blizini Templina, istočnonjemačkog grada u kojem je bivša kancelarka odrasla. Poznato je da par voli duge šetnje na selu, jedan od rijetkih hobija po kojem je Merkel poznata.

Bračni par Merkel uživa u klasičnoj muzici, redovni su na koncertima i operama u Berlinu, a obično ne propuštaju festivale u Bayreuthu i Salzburgu. Austrijska vlada upravo je Merkel dala doživotnu propusnicu kako ne bi propustila koncerte. Ulaznice je do sada plaćala sama, stoji u priopćenju MVP-a Austrije.

Zasada je sigurnio da Merkel neće stopama Kohla ili Gerharda Schrödera, koji je pokrenuo privatni biznis gotovo odmah nakon odlaska s dužnosti. Ni jedno ni drugo više nije moguće jer to, u prvoj godini nakon mandata, zabranjuje zakon izglasan 2015.

Merkel je sugerirala da će biti na raspolaganju novoj vladi da je s vremena na vrijeme konzultiraju, a njen nasljednik Olaf Scholz je kazao da bi želio čuti njeno mišljenje. Ako se to dogodi, bit će to u konkretnim slučajevima i privatno, kaže politolog Andrea Römmele. Ne očekuje se da će komentirati aktualnu politiku niti davati javne savjete novoj izvršnoj vlasti. Merkel je otišla.